Българка и израелец са арестувани за 72 часа и обвинени за пране на пари, придобити чрез измама. Това съобщиха от прокуратурата.

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняема Мария и Владимир за пране на 1 410 169 евро в София. Парите са придобити чрез измама на територията на Република Франция и Кралство Белгия.

Мария И. е обвинена за това, че в периода от март 2017 г. до юни 2018 г., като посредствен извършител и в съучастие с Владимир Б. (помагач) са извършили финансови операции в град София. Целта на операциите е била прикриване на произхода на парични средства, придобити от престъпления, извършвани в Белгия и във Франция.

Мария И. и Владимир Б. са регистрирали множество търговски дружества в София. По сметките на дружествата са постъпвали пари от трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки, пише Блиц. Двамата са знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, извършени в чужбина. Очаква се прокуратурата да изготви искане до съда за постоянното им задържане под стража.