Никой от арестуваните от контрабандния канал за цигари през Капитан Андреево не е знаел какво има в тира. Това стана ясно на днешното заседание в Апелативен съд, където бяха гледани мерките за неотклонение на арестуваните Николай и Стефан Пещерлиеви и на Атанас и Емил Петрови. Единствено турският шофьор на  конфискувания тир Ремзи Кабаибрахимоглу бил наясно какво вози в каросерията, но смятал че доставя цигарите легално и те ще бъдат разтоварени в митнически склад. Затова той оставил камиона в склад в „Столипиново“ и легнал да спи.

Останалите четирима контрабандисти са заловени , малко преди да отворят камиона  в „Столипиново” . Това явно дава основание на адвокатите им да пледират, че нямат нищо общо с контрабандата и изобщо не са знаели какво има в тира. Атанас и Емил отишли да си търсят работа като докери и се надявали просто да припечелят някой лев за празниците. Пещерлиеви посрещнали товара на Скобелева майка и го ескортирали до склада.

В кабината на камиона са открити двата вида документи – тези за транзитен превоз на цигари и тези за внос на бобини за шевни машини. Ремзи обаче има амнезия по отношение на произхода на фалшивия комплект с документи.

Днес арестуваните поискаха мерките им за неотклонение да бъдат променени, но съдът отказа да смени ареста с по-лека мярка. Зад решетките остана и началник-смяната на митницата в Свиленград  Димитър Ковачев. Според прокуратурата под неговото крило е ставала контрабандата на митницата. Според прокуратурата за 1 месец от там контрабандно са минали 17 тира с цигари. Според бившият шеф на митниците и настоящ депутат Емил Димитров- Ревизора, камионите са били 45.  

26-има души, сред които 13 митничари и трима гранични полицаи от ГКПП Капитан Андреево, бяха  задържани, след  разбиването на канала преди седмица. Заловени са два тира с общо 2840 мастербокса, в които е имало 1 420 000 кутии „Джин Линг“ и „Президент“. Предотвратена е щета за държавата за 16 млн. лева. В ранните часове в неделя в склад  в Пловдив е хванат първият тир, чийто шофьор Ремзи Караибрахимоглу е с грузински произход.. Той е превозвал 1420 мастербокса - 710 000 кутии с цигари „Джин Линг“ за 7 983 950 лв.

Вторият тир, който е с турска регистрация, е заловен в района на ГКПП Капитан Андреево след преглеждане на видеозапис. Той също е бил натоварен с 1420 мастербокса, но цигарите са от марката“Президент“.

Според разследване на TrafficNews.bg контрабандата вървяла през канала на Николай Николов- Паскала, а пловдивският организатор Истимарото вече е зад граница. 

 

 TrafficNews.bg