Началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, който бе задържан за корупция през януари обжалва мярката си за неотклонение пред Пловдивския апелативен съд. При последното заседание Караиванов определи ареста като "провокация" и отрече обвиненията.

Според прокуратурата на 28 януари в рамките на около половин час Караиванов е получил два подкупа - първият в размер на 600 лева, а вторият в размер на 600 евро. След получаването на втория подкуп, той е бил задържан на местопрестъплението.

Акцията на ДАНС е била реализирана след два последователни сигнала, че Караиванов иска т. нар. такса "спокойствие" от собственици на спедиторски и транспортни фирми, за да не бъдат подлагани камионите им на щателна митническа проверка.

Прокуратурата цитира показанията на Стилиян Христозов и Хакиф Хабил, които многократно са подавали подобни сигнали. Караиванов призна, че се е срещал с двамата, тъй като в продължение на 12 г. работил в областта на митническото разузнаване и се срещал с "оперативно интересни лица".

Утре  Пловдивският апелативен съд ще  разгледа жалбата на Тодор Караиванов. срещу отказа на Хасковския окръжен съд да измени мярката му за неотклонение „задържане под стража". 

TrafficNews.bg