Наркоплантация е разкрита в района на девинското село Осиково, в труднодостъпна местност, разположена на 1 дка площ, обявиха на съвместна пресконференция на Окръжната прокуратура и ОД на МВР в Смолян. По първоначални изчисления иззетото количество марихуана и 143 стръка канабисови растения са на обща стойност около 100 000 лв.

Плантацията е била в земи, които са част от държавния горски фонд. Тя е била оборудвана със система за капково напояване, енергоизточници, специална дробилка и сушилня за дрогата.

"Към момента имаме заподозрени три лица от Пловдив - на 46 години, 47 години и 55 години. Двама от тях бяха задържани за срок от 24 часа, третият се издирва от органите на МВР", каза зам.директорът на ОД на МВР-Смолян комисар Костадин Бундов пред 24 часа.

"На пръв поглед се касае очевидно за добре организирана дейност, нетипична за нашия регион. Тепърва ще работим по въпроса дали се касае за организирана престъпна група. При обиск на къща е намерен още наркотик- 1,15 грама бяло прахообразно вещество. Предполагаме, че се касае за добив само на марихуана, отглеждана с торове, води и въобще целенасочена дейност за продукт който да се пласира на пазара и то с добро качество", заяви окръжния прокурор Недко Симов.

При последвали претърсвания от автомобили са иззети лаптопи, мобилни телефони и 1 грам бяло прахообразно наркотично вещество.

Образуваното досъдебно производство е по обвинения за засаждане и отглеждане на наркотични растения и за производство на наркотични вещества. Обвиняеми все още не са привлечени, тъй като се изисква изготвяне на заключения по назначените експертизи, уточниха от прокуратурата. Имаме решителност и воля да се борим активно с организираната престъпност и да предпазим жителите на Смолян от тази напаст - наркотиците, каза прокурор Симов.