Общинският съветник от Реформаторския блок в Девня Иван Йорданов е арестуван при спецакция на полицията, насочена към заложните къщи във варненско. Акцията е била проведена в края на миналата седмица, като в нея са се включили и инспектори на Националната агенция за приходите.

В заложна къща, собственост на 30-годишния общински съветник, са намерени документи, предполагащи лихварство, съобщава Канал 3. Според закона то се квалифицира като "нелегална банкова дейност" и е престъпление. Член 252 от Наказателния кодекс е категоричен, че който без съответно разрешение извършва банкови, застрахователни или други финансови сделки, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 5 години и с конфискация на половината имущество.

При определени обстоятелства конфискацията и лишаването от свобода могат да бъдат и по-големи, ако се докаже, че въпросното лице е вземало сериозни суми като лихви. По случая е образувано досъдебно производство, което е под надзора на Варненската окръжна прокуратура. За самия Йорданов, утежняващо вината му обстоятелство е, че той има криминално минало и дори е осъждан. Това става ясно от справка в Бюлетина на МВР, Варна. Въпреки това от държавното обвинение засега не са внесли искане в съда за постоянното задържане на местния избраник.

Още новини четете ТУК

tns.bg