Испанската национална полиция е арестувала в Толедо главния вносител на хероин в страната, известен като "испанския Пабло Ескобар“. При операцията са задържани още 9 души, в които са открити 55 килограма хероин, съобщи БНР.

Задържаният, чието име не се споменава, е внасял хероина главно от Холандия, след което го е разпределял в своя база в провинция Толедо за Мадрид, Кастилия и Леон, Кастилия ла Манча и Естремадура.

Той е свързан и с международна мрежа за трафик на наркотици, управлявана от турски гражданин. В хода на разследването, започнало още през март 2021 година става ясно, че „испанският Пабло Ескобар“ е пътувал през юли и септември до Истанбул, за да уговори условията за вноса и разпределението на наркотика в Испания.

Полицаите са следили месеци наред стъпка по стъпка доставките, препакетирането на хероина и пласирането му. Подслушвани са телефонните разговори между членовете на престъпната мрежа, след което са разкрити и местата на които е държан наркотика.

При обявяването на детайлите се споменава за камион с българска регистрация, от който на бензиностанция до Мадрид са прехвърлени в лека кола три големи пакета.

По-късно леката кола е спряна от полицаите и в нея са открити 85 пакета хероин. Двамата шофьори са арестувани.

При последвалите арести на други членове на престъпната група са намерени голямо количество пари, оръжие, наркотици, крадени коли и мотоциклети.