Шестимата обвинени за ТЕЛК измами във Варна няма да бъдат върнати в ареста след като Апелативният специализиран съд днес потвърди решението на по-ниската инстанция.

Прокуратурата настояваше да се наложи най-тежка мярка за неотклонение “задържане под стража” за сирийските братя  Уафик и Райан Шахуд, Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова с аргумента че има обосновано предположение, че те са извършители на престъпление и че има риск да извършат ново.

Братята Шахуд, които са под домашен арест, изобщо не се явиха в залата. Уафик е представил болничен лист от 27 февруари до 5 март. Райан пък се възползвал от правото си да не се яви. В съдебната зала бяха представени документи, удостоверяващи, че част от обвиняемите имат непълнолетни деца, за които полагат грижа. За Мима Великова пък беше представена медицинска експертиза, в която става ясно, че има здравословни проблеми след претърпяна преди години катастрофа.

“Преди задържането не познавах другите задържани колеги, познавам се само с Уфак като колега, въпреки че не работим в една болница. Познавам и брат му, покрай него.”, обясни Мима Великова пред медиите. Въпреки че в момента всички задържани без двамата братя Шахуд са без мерки за неотклонение, тя дойде с куфари в съда, заради опасения че Апелативният спецсъд може да я остави в ареста.

По-късно Великова се закани да си търси правата за това, че е била задържана за 72 часа. „Лекар с 30 години стаж с белезници ! Заради това, което ми причиниха, ще си потърся правата. Смятам да го направя в Страсбург, но разбира се ще се консултирам с адвокати.”, каза още Великова.

Изненада ! Пуснаха групата за ТЕЛК измами, само братя сирийци под домашен арест ВИДЕОД-р Уафик Шахуд и Райан Шахуд разработили цялата фабрика за фалшиви инвалиди