Социалните мрежи - източник за информация на крадците. Зачестява практиката апашите да набелязват и да събират информация за жертвите си от социалните мрежи, обясни началникът на сектора за кражби в СДВР Александър Пецов пред "Хоризонт". По думите му най-често набелязването на жертви става през профили на хора, които са ни приятели в социалните мрежи.

"Когато имате в една социална мрежа 200 или 300 приятели, не всичките са ви приятели. Реално погледнато, в живота колко човека са ви приятели и колко са ви близки наистина? Тези приятели споделят информацията, както с вас, така и с още 199 човека, а пък тези 199 също имат приятели, които не са ваши приятели. Те споделят информацията също с други. Ние се изтъркахме вече да го говорим това нещо, то си продължава." - пояснява Пецов.

През последните месеци е зачестила кражбата на телевизори, отчитат от МВР - практика, която е била почти изчезнала преди време. За крадците няма значение дали идват празници или не, уточнява началникът. По думите му кражбите се извършват предимно през деня, когато хората ги няма. 

"Контингентът, който работи и се е изградил в своята си "професия" в това направление. Него не го интересува, дали има или няма празник. Него го интересува човекът да го няма вкъщи, което може да го направи през седмицата." - поясни Пецов.

Криминалистите съветват, ако напускате жилището си да предупреждавате съседите, за да наблюдават за непознати.

Вече има и нова схема за телефонни измами, предупреждават от МВР. Престъпници се представят за полицаи, като карат жертвите си да им съдействат при залавяне на извършители на точно такива престъпления.

Мнимите полицаи предупреждават жертвата, ако има някакво лъжливо обаждане да сигнализират в полицията - най-често им казват да звънят на 112, уточнява Иво Величков от Столичната дирекция на МВР. В последствие жертвата получава още едно обаждане от измамници, които вече използват класическата схема, че има злополука с техен близък. 

"Потърпевшият е предварително подготвен да сигнализира в полицията. Затваря линията, но измамникът отсреща не прекъсва връзката и по този начин линията остава отворена, когато жертвата се опита да набере 112, тя попада пак на член от измамната схема. Съобщава, че е била жертва и е направен опит спрямо нея да бъде въведено заблуждение. Веднага й се отговаря, че трябва да съдейства бързо, като събере необходимата сума, която има в наличност, дори и златни накити, въобще всичко ценно, което има вкъщи, да го предаде на човек или директно да го изхвърли през балкона, за да могат мнимите полицейски служители да задържат измамниците." - добавя Величков.

TrafficNewS.bg