Отново ръст на телефонните измами и възстановяване дейността на организирани престъпни групи се наблюдават през последните 6-7 месеца на 2021 г., сочи анализ на прокуратурата. Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна констатират ограничаване на активността от страна на органите на МВР по разкриване на престъпленията, характеризирани като „битови“.

Наблюдава се основно активност в работата на полицейските органи по отношение разкриването на престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Анализите сочат, че подобна тенденция би могла да доведе единствено до рязко увеличаване на престъпността и подкопаване доверието на българските граждани в институциите, призвани да защитават техните права и интереси, заявяват от пресцентъра на Прокуратурата на Република България /ПРБ/. От там алармират и за покачване на престъпленията против личността и собствеността на гражданите.

В резултат на ефективното взаимодействие между държавните институции от началото на миналата 2020 г. до април 2021 г., се отчита сериозен спад на престъпленията по линия на конвенционалната престъпност. С цел гарантиране спокойствието и сигурността на всеки български гражданин под ръководството на Прокуратурата на Република България и съвместно с органите на МВР бяха проведени голям брой специализирани полицейски операции в различни населени места в страната. Целта беше осигуряване на превенция чрез системната и безкомпромисна работа на ПРБ и органите на МВР „на терен“, коментират от държавното обвинение.