Апелативният съд в Търново даде 8 години строг затвор на дързък грабител, убил дядо за 4 лв. и мобилен телефон.

Наказанието е занижено, тъй като престъпникът Лилко бил непълнолетен и се измъкнал по реда на съкратеното съдебно следствие, което му гарантира по-лека присъда.

Грабежът придружен с убийството на 73-годишния Дечо Дечев бил извършен на 17 декември м.г. в плевенското село Николаево. Бившият пожарникар бил намерен да лежи в единия край на леглото си с изгорял ляв крак до хълбока и изпепелен десен до коляното.

Първоначално се смятало, че става дума за нещастен инцидент, но се оказало, че къщата не е горяла, а някой умишлено е запалил леглото от единия ъгъл. Впоследствие се установило, че от дома на мъжа липсват телефона му, инструменти и други вещи.

Няколко месеца по-късно криминалистите стигнали до извършителя на убийството, пише "Труд".

Окръжният съд в Плевен признал 17-годишният апаш за виновен, че се промъкнал в дома на възрастния мъж и свил 3 пакета по 100 г мляно кафе, 7 обикновени вафли, чифт мъжки чорапи, катинар с ключ, кухненски нож, мобилен телефон и 4 лв. на монети.

При грабежа той употребил сила и умъртвил стопанина. Първоинстанционният съд е определил наказание за младежа в размер на 12 години лишаване от свобода, което редуцирал с една трета заради съкратен процес, в който ромът се признал за виновен.

Така били определени 8 години строг затвор, но защитникът на Лилко обжалвал, тъй като счел наложеното наказание за несправедливо завишено. Апелативните магистрати обаче са потвърдили присъдата му.

Ромът ще трябва да излежи и предишна условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода, наложена през 2013 г. от Районния съд Тутракан. Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 15 дневен срок.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg