ВКС потвърди наказанието "лишаване от свобода" за срок от 4 г. за Николай Филипов, причинил смъртта на двама души при управление на МПС на летище "Бършен" край Сливен.

С присъдата на Окръжен съд – Сливен подсъдимият е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица, като му е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 4 години. Филипов е осъден да заплати на гражданските ищци Р. Д. и С. Д. сумата от по 200 000 лв. за всеки един от тях.

Обвиненият е управлявал автомобила със скорост от 149 км/ч. при разрешена за водачи с категория "В" скорост на движение извън населено място от 90 км/ч.) и по непредпазливост причинил смъртта на две лица, както и средна телесна повреда на трето лице.

Осъден е на 4 години "лишаване от свобода" и "лишаване от право да управлява МПС" за срок от 4 години.

В мотивите на ВКС се посочва, че мястото на инцидента не е било отворено за обществено ползване и особено с превозни средства, тъй като е имало множество забранителни знаци. Не се спори обаче по факта, че бившата самолетна писта в последните години се ползвала за организирани мотосъстезания, за което се заплащала съответна такса, предвидена в местната Наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги.

Върховните съдии са категорични: "От така установените факти може да се направят еднозначни изводи, което е и сторено от въззивната инстанция, че мястото на инцидента е такова, което поне в последните години се използва обикновено за движение на пътни превозни средства, макар и това да става с разрешение на общинската администрация... След като не е предвидено друго от общинската администрация или от ползвателите на имота, то единственият и закономерен извод е, че при ползване, санкционирано или не, се прилагат правилата за движение по пътищата".

Припомняме, че двама млади мъже от Бургас са загинали при жестоката катастрофа между Мерцедес и БМВ на изоставеното Летище "Бършен" в Сливен през февруари 2016 г. Третият им приятел, който е бил в колата-ковчег пострада тежко. Инцидентът е станал при нелегална гонка на пистите, които рейсъри от целия регион превръщат в състезателни отсечки.

Нелегална гонка завърши с двама загинали и трима ранениБМВ и Мерцедес се състезавали на изоставено военно летище

Шофьорът, убил двама младежи край Сливен: Съжалявам, че съсипах моя животМайките на момчетата са недоволни от ефективната присъда