"Искам по-ниска присъда" заяви преди минути в съдебна зала бизнесменът Цветан Пъков. Днес  Апелативният съд в Пловдив днес гледа делото срещу него. Той обжалва присъдата си от 4 години затвор за това, че през април блъсна и уби 6-годишния Петьо Гевечанов на улица в Панагюрище. 

„26 години съм професионален шофьор, карал съм линейка. Ако съм имал и на 200 процента шанс да избегна сблъсъка, щях да го направя”, каза Пъков пред съдиите. „Никой не е застрахован от подобно нещо, бих направил абсолютно всичко да избегна удара. Съжалявам”.

Присъдата се обжалва не само от Пъков, но и от родителите на загиналото дете – Десислава и Петър Гевечанови. Те поискаха от съда да им бъдат върнати веществените доказателства – дрешките и обувките, с които е бил Петьо по време на инцидента, тъй като за тях те имат сантиментална стойност.

Хората в залата бяха най-разстроени от пледоарията на адвокатите на семейството. Те разказаха как на 15 септември вместо да изпратят малкия Петьо на училище, родителите на детето са плакали на гроба му.

Според прокурора Огнян Урбалов във войната в Ирак и Сирия има по-малко загинали, отколкото във войната по пътищата у нас. Над 370 души са загиналите за последната година, сред които има и деца. Според него Пъков трябва да получи максималната присъда, посочена от закона – 6 години затвор, като тя ще послужи и за пример – ще уплаши хората и ще ги направи по-внимателни на пътя. Необходими са и законови промени, за да бъдат наказвани по-строго шофьорите, блъснали или убили дете на пътя.

Заради самопризнанието на Пъков делото в Пазарджик бе гледано по съкратената процедура, а присъдата му бе намалена с 1/3 и вместо максималните 6, той получи 4 години. Адвокатът на родителите и прокурорът обаче не са съгласни. Според свидетелски показания Пъков е карал много бързо и е навлязал в насрещното платно за движение, разказа адвокатът на Гевечанови. Ако е карал с позволената скорост, Пъков е щял да може да реагира, а минути преди катастрофата на пътя е имало други 3 деца с велосипеди.

Близките и роднини на починалото дете роптаеха пред съда, че вината е и в тези, които пишат законите. Те също искат по-сурови наказания за шофьорите, предизвикващи катастрофи и отнемащи живот по пътищата. „И какво – ако искате да съберем помощи и да го пратим на Канарските острови?”, коментира ситуацията с Пъков близка на почерненото семейство. „Защото той вижда неговото дете, а ние никога няма да видим нашето. Ако зависеше от нас, присъдата щеше да е доживотна”, заявиха хората пред съда. 

"Виж го как се е барнал като манекен- бяла риза, червена вратовръзка. Като Евгени Минчев е!" възмущаваше се друг близък на семейството. 

Съдът ще вземе решението си в законово установения едномесечен срок. 

ВИДЕО и реакции от делото - ТУК

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg