Привлечен е като обвиняем 37-годишният мъж, който беше задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит. Това обяви пред БНР говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев:

"Мярката ще бъде разгледана от Софийски районен съд още в утрешния ден. Обвинението е затова, че на 15 април около 23:30 ч. извършителят е осквернил гроба на България патриарх Неофит, като е изтръгнал дървения кръст, разклащайки го няколко пъти. За това деяние се предвижда лишаване за срок от 3 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева".

Той уточни, че ще бъде изготвена и съдебно-психиатрична експертиза на задържания, който води скитнически начин на живот. За деянието "оскверняване на гроб на покойник" се предвижда наказание лишаване от свобода за срок до три години или пробация. 

Заместник-началникът на Първо районно управление комисар Георги Гечев каза, че сигналът е получен вчера рано сутринта на спешния телефон 112. Няколко часа по-късно мъжът е задържан в района на НДК, като не е оказал съпротива. Той не е известен на МВР до момента:

"Вчера около 08:00 ч. сутринта е получен сигнал, че е осквернен гробът на патриарх Неофит. Незабавно са предприети издирвателни действия от СДВР и след 4-5 часа е задържан 37-годишен мъж, неизвестен на полицията досега. Той води скитнически начин на живот и има психически отклонения".