Митнически инспектори са открили 24 парчета корали от застрашени видове при проверка на пътничка на Летище София. Тя е пристигнала от Доминиканска република през Франкфурт с полет до българската столица. Пасажерката преминала през „зелен коридор“ и била селектирана за щателна митническа проверка на багажа. При сканирането на куфара ѝ са установени предмети с необичайна форма и плътност. При последвала физическа проверка митническите служители намират  в найлонов плик 24 парчета с различна големина и форма  и общо тегло над 2,5 кг, наподобяващи корали.

По предварителни данни парчетата са от корали от разред Мадрепоровите корали (Scleractinia) и попадат в Приложение II от Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а за пренасянето и вноса им се изисква разрешително по CITES.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава с експертиза на коралите.

Агенция „Митници“ напомня, че когато посещават непознати дестинации туристите трябва внимателно да се информират за евентуални рестрикции относно предмети, които възнамеряват да вземат със себе си, без значение дали са намерени в природата или са закупени от местни пазари и магазини,  тъй като те могат да представляват изделия от защитени видове на дивата флора и фауна.

Снимки: Агенция "Митници"