Разбиха канал за трафик на наркотици, преминавал транзитно през България. Съвместната операция е проведена от ДАНС, ГДБОП, ОД на МРВ Пловдив по сигнал за автомобил, който ще транспортира стоката по АМ „Тракия“. Известно е, че наркотикът е тръгнал от Западна Европа, а крайната точна е била Турция.

По време на акцията са били открити над 130 кг. марихуана. Задържани са двама души, единият от които македонски гражданин на 47 години. Същият вече е бил съден за контрабанда. Другият е български гражданин на 43г. – от Враца, но живее в София. Предстои разследване за това има ли други лица, с които са оперирали.

Акцията е извършена по сигнал, постъпил до ДАНС за предстоящо транспортиране на неустановени по вид и количество наркотици. По спешност е сформиран съвместен екип, заяви шефът на ДАНС Николай Петров по време на брифинг. Той допълни, че след установяване на автомобила, който се движел по магистралата, последвала проверка на „Пътна полиция“ - Пловдив. Шофьорът се подчинил на сигнала на полицаите, които го спрели в района на 125 км на аутобана (посока София), и спрял без да се съпротивлява.

Последвала задълбочена проверка, в присъствието на поемни лицa, по време на която били открити 24 кашона.  Всеки от тях бил пълен с марихуана - в 10 кашона имало по 6 пакета, а в 14 - по 5 пакета. Всеки пакет тежал малко над килограм, като по информация на TrafficNews дрогата е на стойност 3 120 000 лева. "Стойността на марихуаната в Турция е по-висока и вероятно затова именно тази страна е била целта на трафикантите", каза директорът на пловдивската полиция Георги Чергов.  

Първоначално македонецът, който шофирал автомобила, казал, че превозва обувки. Малко по-късно обаче се отрекъл от тази версия и заявил, че няма представа какво извозва. Той вече има криминално досие, като през 2015 е осъждан. Към настоящия момент условната му присъда е изтекла.

За това деяние законът предвижда 5 до 15 години и глоба до 20 000до 100 000. Автомобилът с марка „Пежо“ предстои да бъде конфискуван. Той е бил собственост на българска фирма. Тирът също е бил с българска регистрация.

Предстои на извършителите да бъде повдигнато обвинение. В момента те са задържани в ареста.