Бившият директор на "Топлофикация" - София Валентин Димитров, отново се изправи пред Темида. 13 години след началото на делото за пране на пари, СГС съд ще обяви присъдата.

Прокуратурата поиска 10 години затвор за Димитров. Според обвинението той присвоил 10 млн. лв. от дружеството, което е управлявал, след което ги е прекарал през в различни сделки. Подсъдима в този процес беше и майка му Цеца Димитрова.

Тя обаче почина преди да чуе присъдата. До момента Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото, има една оправдателна присъда - за източването на дружеството. По второ дело лежа 3 години в затвора заради луксозните стоки, които е купувал с пари на "Топлофикация".

След 13 години заседания Софийският градски съд призна бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров за виновен за пране на пари. По второто обвинение - данъчни престъпления, давността е изтекла.

Делото е в съдебна фаза от 3 септември 2009 г., а на 4 август 2022 г. завърши на първа инстанция в Софийския градски съд. Срещу него има четири дела. Той беше осъден на три години затвор за безстопанственост.

Второто дело беше прекратено след поправка в закона, третото е за длъжностно присвояване и е във Върховния съд. Първото обвинение срещу Вальо топлото беше повдигнато през 2006 година.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред апелативния съд.