Николай Христов, който застреля чичо си - Енчо и двамата си братовчеди в Рогош, е бил подложен на 12-годишен тормоз от тяхна страна. Това всъщност е подтикнало убиецът да сложи фаталния край на свадата. Бащата на Николай- Методи Христов и брат му- Асен Христов разказват, че споровете са започнали още в далечната 2010 година, като от тогава Николай не е имал спокоен ден. Те твърдят, че той не ги е застрелял умишлено, а е действал под състояние на афект, като е мислил единствено да запази своя живот и този на дъщеря си. Убитият Енчо е бил алчен за семейната къща и я е искал само за себе си. Той е твърдял, че я е построил, но версията на Николай и близките му е различна. Те разказаха, че къщата е законна и е била построена от покойния им баща, а документите за притежанието й се водят именно на името на Методи Христов, който се пада брат на убития Енчо. 

"12 години тормозиха Николай, почти всяка вечер влизаха у тях и тримата. Преди две години го бяха причакали и го удариха пред вратата с мотика. Има доста жалби в Районна Прокуратура от страна на брат ми, но винаги минаваха между капките. Николай живееше в страх, малката му дъщеря от стрес все още не може да говори. Енчо искаше цялата къща за себе си, това беше основният проблем. Винаги казваше, че той я е строял, а не е така. Заплашваше и мен, че и моята къща ще вземе", разказа братът на убиеца- Асен Христов.

Бащата на Николай - Методи Христов,  добави още, че той е бил първият тормозен от брат му Енчо, дори преди години убитият го е нападнал, като по чудо Методи е останал жив.

реди време Енчо се опита  да убие и мен с метален прът. Имам белег и бях със счупен череп.  Бях го осъдил и имаше да ми дава 50 хиляди лева. Тези пари не ги получих! След това тормозът се прехвърли върху сина ми. Той нямаше един бял ден. Не можеше като спокоен човек да седне със семейството си", твърди Методи Христов. 

Децата на Николай са се страхували от агресивните роднини, твърди Асен. "Представете си как 71-годишен човек може да говори на едно малко дете- дъщерята на Николай,  „какво ще я прави”. Децата, когато ходиха до магазина минаваха, бягайки покрай тях, все бяха под стрес. Всеки ден Николай бързаше да се прибере от работа, за да види дали не е станало нещо със семейството му”.  

Близките роднини на убиеца Николай  твърдят, че Енчо е криминално проявен, дори е лежал в затвора, заради това, че ударил полицай. Също така преди три години убитият е блъснал пешеходец, като е управлявал незаконното си такси. Асен Христов и баща му казват, че винаги убитите са минавали между капките.

Припомняме, че днес Апелативен съд-Пловдив  потвърди най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража” на убиеца Николай. 

Убиецът от Рогош иска да се прибере вкъщи, бил застрелял роднините си при самозащитаСъдът отново остави зад решетките Николай Христов