Ръст на децата, които посещават градини и ясли, са довели до нови проблеми с местата в тях в Пловдив. Оказа се, че има голям ръст на родителите под тепетата, които пускат децата си на градини в сравнение отпреди 2-3 години.

„Бяхме овладели нещата, но имаме нови реалности – видимо нараства броят на децата. Ако допреди няколко години от 100 % деца в един набор около 60 % посещаваха градини. В момента е 80%,  а след това в училищата отиват 20 % повече от целия набор. Това се дължи на родителите, които бързат да отидат на трудовия пазар и механичният прираст на населението”, обясни кметът Иван Тотев.  Той каза, че това задължава Общината да започне строителството на нови групи.

До края на годината може да започнат два проекта за детски градини и ясли  един в район „Южен” на бул. „Александър Стамболийски” и още една в район „Централен” в „Каменица”, които ще са по 200 деца.

Друг проблем, който трябва да се реши е със сградата на градина „Пролет” в район „Северен”. Сградата трябва да се бутне, тъй като не може да се санира и ремонтира. Поради това се търсят варианти къде да бъдат преместени децата и след това ще се направи нова сграда.

Правят още една постройка за две групи в най-желаните детски ясли в Пловдив СНИМКИИнвестицията в ДЯ „Веселушко” е близо 500 хил. лева, откриват новите групи догодина