Случаят от вчера с двете пребити жени в София ме накара да се замисля за това какво желае обществото от съда, как то разбира справедливостта и разбира се – какви са справедливите наказания според него.

Помните случая със шведа, който ритна камериерка и й причини лека телесна повреда, нали? Тогава не малко хора бяха на мнение, че той трябва да бъде наказан със затвор. Това въпреки, че за ритнатата жена нямаше сериозни последици за здравето.

Тогава написах статията “Шведът, ритнал камериерка“ и бях критикуван, че защитавам такъв изрод и други подобни.

Вчера, когато маскирани пребиха две жени, едната от които нотариус, и й причиниха средна телесна повреда (счупен нос), а на другата прорезна рана на лицето, не малко хора изразиха мнение, че боят им е бил малко. Това въпреки, че от снимките е видна многото кръв, а и има фрактура и рани, което са далеч по-сериозни травми от тази на камериерката .

Разбира се, имаше и коментари, че щом е имало такъв бой значи е имало причина. Без да оспорвам верността на такива съждения, според мен, това е още една разлика със случая с шведа и камериерката.

При него така и не видях нещо подобно – не видях на някой да му е дошло на ум, че и там може да има причина…

Очевидно боят вчера е много по-жесток, телесната повреда много по-сериозна, но голяма част от обществото не осъжда деянието или човека, който го е причинил, а пострадалата. Осъжда я защото е нотариус. Понеже се знае, че нотариуси, ЧСИ и адвокати са богати и мамят хората. А щом ги мамят  и са богати заслужават бой, даже счупен нос им е малко.

Тоест, според общественото мнение, се получава ситуация при която един насилник с един ритник, причинил лека телесна повреда, заслужава едно от най-тежките наказания – затвор, а друг причинил много по-сериозни наранявания на две жени, заслужава похвала!

Всъщност, заслужава укор, защото боят е бил малко – трябвало е повече. А може би, за да е доволна голяма част обществото, телесната повреда е трябвало да бъде тежка – загуба на орган?!

Излиза така, че ако обществото произнасяше действителни присъди, то в затвора щеше да е чужденец с чисто съдебно минало, който съжалява за постъпката си и се извинява пред камери на журналисти. Не се е крил от органите на реда и не на последно място причинентото от него е лека телесна повреда.

Поощтрен, а вероятно и възнаграден, шеще да бъде биячът с качулка, скрил се от правосъдието. Очевидно, за да крие лицето си би могло да е криминално проявен – тоест, доста по-опасен от първия. Разбира се и по-хладнокръвен – нанася побой през деня на оживено място.

Вероятно ще бъда критикуван, че защитавам нотариуската, но аз наистина я защитавам. Но пък горното ме кара да мисля, че е време медиите да спрат да отразяват обществените настроения и желанията на хората за това какви наказания следва да налага съдът.

Включително протести за справедливи присъди, такива, каквито ги разбират хората. Защо ли? Защото когато общественото мнение влезе в съда, законът е изнасилван!

 

Адв. Росен Димитров

Адвокатът е член на Адвокатска колегия - Пловдив и автор на TrafficNews.bg