Нощната тишина трябва да се спазва в нашите курорти, обяви на пресконференция в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, след акциите в Слънчев бряг. За пример той посочи Ибиса и Майорка, където, според него, също се спазвала тишина след полунощ.

Изказването му предизвика вълна от коментари в социалните мрежи. Много от тях бяха подкрепени с видеа от посочените дестинации, които са близнаците на родния Слънчев бряг. 

"Музиката е 24 часа, купонът е денонощен, къде я видя тази тишина, Симеонов???", гласи един от коментарите под изказването на вицепремиера. 

"Който иска да му е тихо, да ходи в Нареченски бани, Слънчев бряг е място за забавления", казва друг потребител на социалните мрежи. 

Ето и някои от видеата в Ибиса, на които ясно се вижда, че музиката кънти както през деня, така и вечерта, и то под прозорците на хотелите. А що се отнася до забраните, на посочените от Симеонов испански дестинации няма подобни ограничения - не защото няма власти, а защото знаят как да печелят и привличат туристи в курортите, отредени за плажни партита. 

"Премиерът се занимава с ресторантски скандал за 80 лева и някакви празни столове.

Вицепремиерът "закопчава" DJ Станчо.

Министърът обикаля дегизирана къмпингите и лично маха звезди на ресторанти. 

Истинска простотия."

Така според част от интернет потребителите изглежда активността на държавата по българското Черноморие през последната седмица. През уикенда Валери Симеонов бе начело на два наказателни рейда в Слънчев бряг, при които бяха затворени дискотеките „Оксижен”, „Бедрум”, „4You”. Освен че бяха съставени маса актове, диджея на една от дискотеките преспа в ареста, тъй като отказал да предостави лаптопа с музиката си.

За да води акции по заведения един вицепремиер, това означава, че управлението на държавата не работи. Като се почне от ресорния вицепремиер, министъра на туризма, министъра на МВР и главния секретар та се стигне до местните общински власти – очевидно никой не си върши работата. Валери Симеонов е вицепремиер с ресор икономика и демография. А вътрешният ред е в ресора на Каракачанов. Но той липсваше по време на наказателните акции. Както и МВР- министъра , впрочем. До момента МВР все още не е излязло с официален коментар за акциите в „Оксижен” и „Бедрум”.

Не са малко хората, които подозират, че  активността на вицепремиера далеч не е продиктувана от желанието да умиротвори курорта или да си направи  ПР, а действията му са по- скоро част от битката между конкурентите в нощния живот в курорта.

Не е без значение и какво ще се случи, след като фирмите , които стопанисват заведенията, решат да потърсят правата си по законов ред. Защото това неминуемо ще се случи. И ако „Оксижен” и „4You” няколко пъти са сменили фирмите – собственици, то „Бедрум” е стопанисвана от едно и също юридическо лице от първия ден на откриването си. Инвестициите в оборудване, програми и персонал са огромни и едва ли собствениците с лека ръка ще преглътнат загубите и уронения си престиж. 2700 души е имало в „Бедрум” в събота вечер, а след  акцията се е наложило заведението да компенсира клиентите за дискомфорта, причинен от полицейската акция.   Все още не е ясно на базата на кой закон за вдигане на шум е конфискувана техниката на заведенията и защо подобни проверки трябва да се правят с гръм и трясък, при положение , че те са рутинни за съответните ведомства. Още по- голямо подозрение буди факта, че досега срещу „Бедрум” не е имало сигнали за силна музика, нито съставени актове за нарушения. Което е резонно, тъй като в близост до бийчбара няма нито един хотел.

И ако в един момент се окаже, че  държавата трябва да плаща, едва ли неустойките ще излязат от джоба на хиперактивния вицепремиер.

Чужденците в „Оксижен”  едва ли са разбрали какво всъщност се случва, тъй като не са наясно с дебатите, които текат в държавата по отношение на Слънчев бряг, но посетителите на „Бедрум”  /където 90% от клиентите са българи/ очевидно не са съгласни с беззаконието. Там той бе посрещнат с викове „Оставка”, „Селянин” и „П*дал”.  „Нали уж сме законова държава? Ако някой е нарушил обществения ред и това е констатирано по правилата – да му вземат лиценза.  Защо е нужно вицепремиер да се прави на шериф и да раздава правосъдие” коментира пловдивчанин, който е бил сред посетителите на дискотеката.

Други припомнят, че Слънчев бряг не е санаториум, а парти дестинация като Миконос, Ибиса и Сен Тропе, където купонджии от цяла Европа се събират за прочутите летни партита в култовите дискотеки.