Някаква странна апатия цареше в дните и часовете преди началото на световното първенство по футбол в Русия, което се открива днес с първия сблъсък между домакините и Саудитска Арабия в 18 часа. Сякаш все още не са затихнали страстите от финала в Шампионската лига между Реал и Ливърпул. Футболният календар стана толкова преситен, че ефектът на голямото очакване и надъхване се е смалил почти до минимум. Всичко си вървеше мирно и тихо, докато не гръмна скандала с Испания и уволнението на селекционера Юлен Лопетеги.

Традиционно в дните преди голямо първенство се превъртат имената на някакви фаворити. Традиционно те са едни и същи – Бразилия, Аржентина, Франция, Германия, Испания, Англия. Взирайки се по-подробно във всеки един от тях обаче, ореолът им на недосегаеми изглежда малко или много поразклатен. А може би в това се крие очарованието и недпредсказуемостта на предстоящия голям форум?!

На домакинския си шампионат преди 4 години невзрачните бразилците се промъкнаха с доста усилия до полуфинала и там бяха разкрити от Германия, която ги би със 7:1.  Трудно е за вярване, че е настъпила драстична промяна в играта на Селесао, въпреки наличието на футболисти като Неймар, Коутиньо, Фирмино и други. Силата на Бразилия винаги е била в красотата и магията. А тя май е останала далеч в миналото. Залагането на европейски футболни ценности поне засега не носи дивиденти на петкратните световни шампиони.

Кариоките поне се опазиха от скандали, за разлика от някои други фаворити на книга. Дали Испания си вкара автогол с уволнението на Лопетеги два дни преди първия мач с Португалия – предстои да разберем. Голямата интрига при фуриите е дали са успели да си научат урока отпреди 4 години, когато изхвърчаха още в груповата фаза. В края на 6-годишното им господство – европейски шампиони през 2008 и 2012 и световни през 2010 година, си пролича, че неподражаемият им стил е станал твърде предсказуем. А няма вид да се е променил особено.

И в Аржентина не мина без скандал – репортер разкри, че селекционерът Хорхе Сампаоли налитал на готвачката по време на подготовката, но тя не му вързала. Шефовете на аржентинската федерация се оказаха по-великодушни от испанските си колеги и потулиха гафа, ако наистина може да се вярва на въпросния репортер. Гаучосите са сочени от мнозина като най-големия фаворит за титлата в Русия. Причината е една единствена – Лионел Меси. Което е и големият проблем. Колкото и класа да е събрана в аса на Барселона – на терена до него са още 10.

Франция продължава да бъде енигма. Много е вероятно да избухне след несполуката на домашното европейско преди 2 години, когато загуби от Португалия на финала след продължения. Гризман е на гребена на вълната, около него е пълно с качествени футболисти, отборът има солидна основа. В последните две големи първенства обаче все нещо не достигаше на петлите – ¼ финал на предишното световно в Бразилия и финал на европейското у дома. Въпросът е дали са намерили липсващата част от пъзела.

Всички играят – накрая печелят германците. Тази изтъркана фраза вече не важи. Германците станаха световни шампиони преди 4 години в Бразилия, защото печелеха с най-зрелищния  футбол. Трябваше да дублират успеха си на европейското във Франция, но не го направиха. В изявите на Бундестима се забелязва известно отстъпление от Мондиал 2014 насам и на европейското той стигна само до полуфинал. Отборът с основание не е считан за суперфаворит в Русия. Но този факт може да се окаже от полза за тима на Йоахим Льов. Германците са живото доказателство за това, че силното клубно първенство вдига класата на националния отбор. През 2013 година Байерн и Борусия Дортмунд направиха за смях Барселона и Реал Мадрид и заформиха изключителен финал в Шампионската лига на Уембли, спечелен с 2:1 от баварците. Година по-късно Германия стана световен шампион. Оттогава обаче германски тим не е стигал финал в Шампионската лига.

Симпатичен млад отбор със симпатичен  млад треньор – Англия едва ли ще успее да надскочи това определение. Момчетата на Гарет Саутгейт вероятно ще впечатлят феновете с младежкия си ентусиазъм, но според мнозина трудно могат да прескочат дори 1/8 финал. Там правилото за клубния футбол не важи, защото чужденците са много повече, отколкото в Германия.

Какво ще направи Русия? Може би голяма част от споменатата апатия идва точно от лагера на домакините. В страната масово са на мнение, че това е един от най-слабите руски отбори в историята. Тенденцията в последните години също е низходяща – в последните си 7 срещи Сборная няма победа и е спечелила само 2 от 9 мача на световните през 1994, 2002 и 2014 година.

Уругвай на Луис Суарес и Единсон Кавани, Португалия на Кристиано Роналдо, Хърватия на Лука Модрич и Ракитич водят втората урна на скритите фаворити, сред които можем да поставим и отбори като Дания, Швеция, Швейцария, Мексико. Сред тях е и Белгия, която отново е сочена като най-приятната изненада. На европейското във Франция обаче червените дяволи не можаха да оправдаят прогнозите.

Останалото е екзотика – Египет на Мохамед Салах, Иран, Австралия, Панама, Коста Рика, която има в редиците си футболист на име….Елцин. Кръстен е на бившия руски президент Борис Елцин, а прякора естествено му е…..Руснака. От тях не се очакват сензации, но ако има такава – тя би била по-скоро плод на издънка на някой от сочените за фаворити, отколкото на блестящи футболни умения от страна на аутсайдерите.

България отново я няма, но сякаш свикнахме с тази мисъл и не ни прави особено впечатление. Утехата ни е, че и сили като Италия и Холандия ще гледат световното по телевизията. Нашата надежда възкръсна с избора на домакин на световното през 2026 година, мачове от което отново ще се играят в САЩ. Може би 32 години по-късно ще изживеем още едно американско лято?!...Поне мечтите са безплатни, нали?

Групите и цялата програма на мачовете на световното в Русия може да видите ТУК