18-годишната Преслава Петрова, която страда от детска церебрална парализа, от няколко години се занимава с керамика и активно участва в благотворителни базари и изложби с изделията й. 

Родом от Троян, Преслава завърши тази година в НУПИ „Проф. Венко Колев“, в паралелка "керамика". Момичето се е отдало на изработка на изделия от керамика, като за нейната страст също е допринесла майка й, която има собствено ателие. 

Голямата мечта на талантливата Преси е да отиде в Япония, защото харесва анимета, споделя майка й Надежда пред TrafficNews. 

"Иска да може да рисува анимета. Даже сега искаме да й купим такъв компютър, по-силен, за да може да ги рисува, да се занимава", разказва още тя. 

Родителите на Преслава са разбрали за нейните усложнения малко след като е проходила. Благодарение на честите рехабилитации състоянието й се е подобрило. Даже е имало период в който е играела баскетбол, разказват от семейството й.  

В училище тя е завършила с добър успех като голяма помощ и разбиране получавала от учителите. Майка й споделя още, че несломимият дух на Преслава я е научил на старание и труд още в ученическите години.

 

"Лекарите казват, че тя няма да оздравее, може само да се подобри. Просто ми се иска хората да са по-толерантни и да разберат, че дори и да имаш някакви увреждания  в крайна сметка и ти си човек, и имаш нужда от същите неща като всички останали.

Много хора не разбират това. Сега тя има нужда от работа, да се впише в обществото след като е завършила училище, а не да си остане вкъщи и да се затвори", сподели майката на Преслава пред TrafficNews.