Ще дойде ли време, когато ще ядем пържоли само за Коледа, а суджукът, луканката и филето ще станат деликатес, който ще можем да си позволим само за празниците?

Подобни мисли навяват прогнозите на анализаторите за щетите от африканска чума по свинете по цял свят, включително и в България. Те водят до дефицит на свинско месо и драстично покачване на цената му.

Според Организацията на ООН за продоволствие и земеделие (FAO), световното производство на месо през 2019 г. ще намалее за първи път от 20 г. насам.

Основната причина за това е епидемията от АЧС, която е засегнала значително популацията в Китай и бързо се разпространява в други азиатски страни - Филипините, Виетнам, Камбоджа, Лаос, Северна и Южна Корея

Очаква се една четвърт от свинете по света да загинат от болестта или да бъдат евтаназирани, според Световната организация за здравето на животните /OIE/.

Прогнозите са, че само в Китай ще бъдат умъртвени над 350 млн. прасета.

У нас АЧС вече доведе до избиването на над 130 000 животни, което е между 20 и 25% от поголовието.

Освен в индустриалните свинекомплекси, бяха унищожени и голям брой домашно отглеждани прасета в семейни ферми и в т.нар. „заден двор”.

В същото време продължават случаите на положителни проби за АЧС сред дивите прасета. Последният такъв бе за заразени глигани в землището на град Угърчин, област Ловеч. Три дни по-рано са открити заразени трупове в град Тутракан, област Силистра, и в землището на село Вишоград, област Велико Търново.

Страшната епидемия доведе до стремителен ръст на цените на свинското месо. В края на миналия месец в Китай те стигнаха 53,6 юана (7,59 долара) за килограм, като само за няколко дни се вдигнаха с 9,2% - най-високият седмичен ръст от 2016 г. насам.  „Ройтерс” съобщи, че причината е застудяването, което е довело до рязко увеличаване на търсенето в условията на дефицит. Както е известно, свинското е най-предпочитаното месо в Поднебесната империя.

Друга причина е, че големите китайски производители пазят женските свине в желанието си да възстановят броя на отглежданите животни. Това е довело до спад от 60% на закланите свине през третото тримесечие спрямо същия период на 2018 г. Много производители забавят и насочването на животните към кланиците, за да могат те да натрупат  по-голямо тегло.

 Така основен пазар на свинско за Китай се превърна ЕС, където търсенето постоянно надува цените.

От Франция, Германия, Дания и Испания купуват и нашите преработватели, които използват 65% вносно месо за производство на колбаси.

„Свинското в ЕС поскъпна с 50% за последната година. Сега плешката ни излиза по 7 лева, а няколко месеца по-рано бе 4,80 лв. Налага се да вдигаме цените на луканките”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов.

Колбасари: Китайците изкупиха свинското, цените скачат всяка седмица7 лева на едро излиза плешката в Германия, а преди беше 4,80 лв., казват от Асоциацията на месопреработвателите

У нас свинското месо е с най-високи цени от 10 години насам. Само през септември то е поскъпнало с около 45%, което ни нарежда на четвърто място в Европейския съюз по цена. Общото увеличение на годишна база е с около 14%, става ясно от агростатистиката на Европейската комисия. От началото на годината до октомври ръстът е 21%.

Центе на едро у нас и в ЕС са се изравнили, казват преработвателите.

Дисбаланс има и по отношение на цените на дребно, които също са близки до едровите. Това се обяснява с намалената консумация на свинско през лятото заради АЧС. Въпреки че заразата е безвредна за човека, разпространението й доведе до близо 30% спад в потреблението, твърдят производители на месо.

В желанието си да продадат стоката, търговците удържаха цените без съществени промени. Но с възстановяването на потреблението, те неминуемо ще тръгнат нагоре, прогнозират от бранша.   

 А какво ще стане, ако свинското по-рядко присъства на трапезата ни? Естествено, това ще бъде компенсирано от пилешкото. Вече се наблюдава нарастване на популацията на домашни птици в Аржентина, Бразилия, Европейския съюз и САЩ.

Със сигурност увеличение на пернатите ще има и в България.