За какво трябва да бъдат съдени шефът на бившата ДАИ, вече Агенция “Автомобилна администрация”, Цветелин Цветанов и доверените му хора?  С 32 тома по скандалния случай Цветанов бе оставен в ареста от  Специализирания наказателен съд, а обвинението към момента е за корупция в особено големи размери.

Кое е скандалното в случая? Дали, че в тайниците, достойни за пещерата на Али Баба и 40-те разбойници,  Цветанов е укрил стотици хиляди левове, или всъщност най-шокиращото са „услугите”, които са предлагани от него срещу тези пари?

Да, безспорно, парите, които директорът на Автомобилната дирекция си е набавял като бонус всеки месец, са безобразно много. Но дейностите, срещу които е бил получаван подкуп, могат да се определят като геноцид спрямо българското население. Защо?

Ежедневно гледаме смачкани до неузнаваемост коли, млади хора, които са си отишли без време, както и  цветя по кръстовища на големи булеварди. Кой може да каже колко от виновниците за тези смъртоносни катастрофи са виновни шофьори, платили за шофьорските книжки на Цветанов или на друг негов сътрудник?

Кой може да каже дали не е предизвикана екологична катастрофа, вследствие на която се трови местното население, след като е издадено фалшиво удостоверение на хора за каране на опасни и токсични товари?

Ако разследването докаже, че 1, 2, 10, или 100 шофьори, които са предизвикали тежки катастрофи с жертви, са си купили книжките с парите, намерени в тайниците на Цветанов,  ще бъде ли той обвинен в съучастие и организиране на убийство?

Хората, които са изгубили близки в нелепи катастрофи, дали не възприемат шефа на ДАИ като глава на престъпна схема, която е затрила десетки българи по улиците? Раздаването на шофьорски книжки на хора, които не са подготвени да карат коли, е същото, като да се раздават на луди автоматични оръжия.

Това не е само пореден случай на безочлива корупция. Това е пример за косвената подготовка на покушения срещу всички български шофьори и граждани. Ако всички факти около купуването на книжки, разрешения за превозването на опасни товари и други прегрешения на групата около Цветелин Цветанов се докажат, то обвиненията трябва да бъдат за организирана престъпна група.

От прокуратурата изтъкнаха, че няма данни за политически чадър от страна на управляващите, в лицето на ГЕРБ. Абсурдно е обаче да се смята, че всеки втори по улиците е наясно с това, което се случва в Агенция “Автомобилна администрация”, а всички от управляващите да твърдят, че „не са си и представяли какво се случва там”.

Случаят е показателен как властта и всяко едно звено в държавната администрация влияят върху живота и здравето на хората. Оттук следва и логичният въпрос – какво се случва в останалите агенции и министерства?

Дали тази по храните следи стриктно всички негодни и вредни храни, които се продават по магазините? Дали Министерството на околната среда и водите следи каква вода пием? Дали от Министерството на здравеопазването са наясно с всички проблеми в болниците и как някои „лекари” лекуват пациенти?

Вероятно за повечето хора отговорите на тези въпроси са съвсем ясни, но твърде възможно е управляващите да вярват безрезервно, че във всички институции няма никакъв проблем и се работи изцяло в интерес на гражданите. Или поне докато не излезе нова пещера със скъпоценности и тефтерчета.

Благовест Андонов, TNS.bg

Снимката е илюстративна