Шефът на "Подкрепа": Двойни надници за първите 3 дни болнични!

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов

България
20.09.2019 14:00 16309 4
Шефът на

Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи разходи за лекарства”. Това заяви пред TrafficNews шефът на „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му, и двете предложения са равно отдалечени от адекватното решение на проблема. Но пък е абсурдна идеята на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ да се криминализира всеки болничен лист. „Ако има измама с фалшиви документи, то измамникът е този, който откликва и ги издава, а не който ги ползва”, категоричен е Манолов.  

Днес АИКБ е домакин на дискусия по темата, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров. Според данни на работодателската организация, 50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични.

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в това поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника, по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

С работодателите неведнъж сме водили разговори по този въпрос, направили сме предложения, стига те да поискат да ги чуят, каза още Манолов. Той е съгласен, че с болничните се злоупотребява, до „епидемия” се стига особено в случаите, когато има някаква селскостопанска кампания – да се обере гроздето, да се изоре нивата. Тогава рязко нараства броят на „болните”.  А желанието да се излъже системата е станало част от културата на българина след прехода, когато е започнало масовото отричане на всичко.

„Аз също смятам, че това е нечестно и трябва да се спазват правилата. Но трябва да се намери най-адекватният подход”, посочи Манолов. Той даде за пример някои предприятия, в които синдикати и работодатели са се договорили да посещават на място болните, за да проверят състоянието им.

Трябва да се проучи и европейската практика, където няма такива злоупотреби.  

Според Манолов идеята не работодателите, а Националния осигурителен институт /НОИ/ да плаща първите три дни болнични също няма да е работеща, защото това ще доведе до дефицит в бюджета му.

„Ние отдавна сме направили нашите предложения на правителството, включително и по въпроса за болничните. Време е да ни чуят”, каза още лидерът на „Подкрепа”.

 

Мечтата на шефа: Наказват ни три дни без пари, ако се разболеемСоциалният министър и работодатели ще обсъждат идеята в петък, злоупотребявали с болничните, за да си увеличат отпуската

Горещ дебат: Да се плащат ли въобще първите три дни от болничнитеБизнесът иска обезщетенията да се изплащат от 4-ия ден

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
4 Коментара
Сортирай по
коментар

Арбайт 06:47, 21.09.2019

Пращай ги болничните двойно ти от твоя джоб, комунистическо мекере! Работника сключва договор за работа с работодателя, не за лечение! Ма къ може такива тъпунгери да ви слагат за ръководители????

Oтговора2
коментар

Готин

... и в договора ,,ви,, никъде не пише, че месечното трудово възнаграждение е за 38 работно дни. Нали, ,,честни работодателя!?

коментар

Работник

Дано по-скоро се разболееш и да не ти платят нищо да видиш какво е.

коментар

Готин 07:13, 21.09.2019

До кога ще чакаме да се криминализира, сключването на трудови договори с невярно съдържание на по ниски стойности от действителните. Крадат от данъци и изплащат последните заплати (ако изобщо ги платят) на занижените по договора стойности. Алооо законодателите! Спите ли?

Oтговора0
коментар

Има и фирми които неса к малко първите 3 дни не се заплащат 21:18, 21.09.2019

Има фирми които неса никак малко където първите 3 дни не се заплащат

Oтговора0
коментар

работодателите са гнусни крадци 14:15, 20.09.2019

кирчо гела ше опраи нещата е как, с боко двамцата ще ни довършат

Oтговора1
коментар

ти глей

охооо само гледай и маяма нолова като се включи, каква пролет ще разцъфти :)

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина