МВР е нездравословно място за работа, институцията не цени своите служители, полицаите са непрекъснато в презумпция за виновност. Липсват ясни правила за подбор и растеж в кариерата, служителите работят при лоши материални и технически условия, подложени са на политически и управленски натиск, системата за оценка на постиженията е неадекватна и субективна. Всичко това води до изключително високи нива на професионален стрес, вследствие на което сред полицаите са регистрирани високи нива на сърдечносъдови заболявания, диабет, злоупотреба с алкохол и цигари, развиват усещане на хронично изчерпване, а мотивацията им за работа е изключително ниска. Това бяха резултатите от мащабен проект за изследване на професионалния стрес, проведен от Синдикалната федерация на служителите на МВР заедно норвежка фондация през 2013 година.

В МВР започваш на аналгин и завършваш на инсулин” бе един от лозунгите, който три години по-късно бе издигнат от полицейските синдикати, по време на протестите срещу желанието на правителството на увеличи пенсионната възраст на служителите на МВР .

Мнозина вероятно биха си помислили , че при тези нечовешки условия за работа в полицията, едва ли има много кандидати за работа. А тези, които „оцелеят”  през задължителните за първа категория труд  20 години в системата, бързат да я напуснат. Логиката е такава, но реалността съвсем различна.  Изтощените от професионален стрес служители изобщо не бързат да напуснат системата, а напротив – правят всичко възможно, за да останат в нея колкото е възможно по-дълго. И броят на  пенсионерите  всяка година расте лавинообразно, а МВР застарява със застрашителни темпове.

По време на консултациите за съставяне на правителство през декември 2021 година Асен Василев – сега вицепремиер и министър на финансите, съобщи, че в министерството има 7000 работещи пенсионери. А коалиционните партньори си стиснаха ръцете за мащабна реформа в системата за сигурност.

Реформа в бъдеще време

Кога и как ще бъде проведена тя, засега не е ясно, но в началото на 2022 година в областните дирекции започна „санитарна сеч”.  Според служители обаче тя е по-скоро символична и за отбиване на номера. 

По- младите полицаи наричат пенсионираните си колеги „хибриди” , тъй като получават едновременно заплата / в пълен размер/ и полагащата им се пенсия. „Хибридите” са или лица , работещи по трудово правоотношение /ЛРТП/  или работещи по Закона за МВР. И ако директорът на съответната дирекция може да отстрани ЛРТП без предизвестие, това е невъзможно за служителите под пагон. Затова, за да бъде вълкът /министърът/  сит, а агнето /състава/ – цяло, „реформата” в областните дирекции започна със съкращения на ниските нива – постови, чистачки, огняри и др. Как обаче вездесъщите кадровици избират кого точно да освободят остава тайна.

От първо лице

Илюстрация на едно такова съкращение е историята на 58-годишния Николай Драгинов от ОД МВР - Пловдив. След като е навършил години за пенсия в МВР, той остава на работа в системата, като работи като постови в ТИЛ-а на полицията. На 7 януари  2022 г. Драгинов е посетен от двама кадровици , които изненадващо му връчват заповед за освобождаване.  Прекратяването на договора става на основание на член 328, ал. 1. от КТ.

 „Аз съм наясно, че реформа е необходима, но мисля, че подобно отношение към служителите е унизително. Защото аз не виждам друга причина да нарочат конкретно мен, освен факта, че съм в лоши отношения с началника на „Човешки ресурси” Траян Тодоров. Аз нямам нарушения, наказания, има колеги – пенсионери, които са с по 4-5 години по-възрастни, но въпреки това той е избрал с мен. На мое място идва колега от Първо районно , което едва ли е случайно, предвид факта, че главният секретар беше началник там. Но не е в това проблема!  С пенсионери ли ще правим реформите?! Кадровикът, който ме уволни, също е пенсионер, но взема с 500 лева по-голяма пенсията от моята, а заплатата му е тройно по-голяма. Така че, вие си направете сметката  кой повече тежи на бюджета”, завършва Драгинов. Според него ако ще се прави някаква реформа, тя трябва да започне отгоре. И напомня, че самият главен  секретар Петър Тодоров отдавна е пенсионер.

Колко са хибридите в МВР?

Няма точни данни колко пенсионирани служители са на работа в ОД МВР – Пловдив , но според синдикалисти  това са вероятно 10% от състава.

Всъщност  законодателството е шизофреннно – от една страна със заявката си за пенсия служителят казва: аз вече не мога да изпълняват служебните си задължения. Но все пак  остава на работното си място и продължава да работи.

Наличието на толкова голям брой пенсионери в полицейските служби и управления е нож с две остриета. От една страна натоварват бюджета, защото получават едновременно пенсия и заплата. Голяма част от тях са на ръководни длъжности , което означава че пенсиите им са около горния праг, който е 1500 лева, а заплатите също са далеч от минималните. Наред с всички останали , „хибридите” получават коледни бонуси, ковидни добавки , пари за дрехи и всичко , което се полага на останалите служители.  Т.е, един пенсионер получава между 2 и 3 пъти по-високи месечни доходи от полицай на редовна служба, но естествено не върши два пъти повече работа. Общото мнение е , че пенсионерите не си дават много зор, тъй като не е ясно в кой момент реформата ще ги помете, но в същото време запушват  израстването на по-младите полицаи. По тази причина младите не инвестират в подготовка и обучение, защото са наясно , че това е безсмислено да се напъват , докато началникът не навърши 60.

Така действащият закон държи в шах и шефовете на служби и районни , които няма как да махнат пенсиониран служител без да закрият щата. По този начин хората, които работят на терен намаляват, за сметка на администрацията, която заплашително се разраства.

На този фон полицаите настояват за увеличение на заплатите.  Служителите, които работят само за заплата, имат основание предвид растящата инфлация.  Това обаче означава да бъдат увеличи също заплатите на „хибридите”, а респективно и обезщетенията , които те ще получат , напускайки системата.  Което на фона на огромния брой пенсионери в МВР, е значителна сума. Според хора от системата – близо половин милиард лева.  Ако обаче правителството  увеличи ФРЗ без да направи планираната  пенсионна реформа, това ще е знак, че заявките за промяна са били само предизборен трик.  

Защото темата далеч не е нова. 

Полицаи аристократи си докарват до 3 бона на месец от заплата и пенсия! Законно - да, почтено - неПорочната практика демотивира служителите в МВР

Междувременно колелата в тежката машина на МВР продължават да се въртят, а част от пенсионираните преди години кадри намериха обратни пътища към министерството.

Абсурдът, който цари в момента в МВР противоречи напълно с философията на ранното пенсиониране, което се полага на служителите на министерството.  Ранното пенсиониране, максималния размер на пенсията и привилегиите, които получават под формата на 20 заплати , са заради тежките отговорности , които служителите на реда носят, докато изпълняват служебните си задължения.  Щом обаче големият процент полицаи предпочитат да работят до 60 години и не считат, че са с изчерпан ресурс, тогава по всяка вероятност законодателят трябва да преразгледа Кодекса за социално осигуряване в частта, която касае сектор „Сигурност”. 

Подобна система, при която служителите на реда, да получават едновременно пенсии и заплати няма в нито една европейска държава, а едва ли има и аналог в света.

Макар и доста активни по различни социални теми, синдикатите в МВР  подозрително мълчат по тази.  Причината вероятно е , че голяма част от ръководителите също отавна са навършили пенсионна възраст.