Само за ден в някоя от специализираните групи за майки във Фейсбук може да се придобие медицинско образование. Не вярвате ли? Ами те бъкат от медицинска терминология (къде вярна, къде - не) и от мами, готови и решени нонстоп да дават съвети.          

Обикновено някоя объркана, изтощена и разочарована от медицинското обслужване млада майка пише в групата и... елате да видите какво се случва! Тутакси всезнаещи и препатили майки много компетентно започват да предписват лекарства, да слагат диагнози, въобще... да лекуват. И си мислите, че става дума за лечение на обикновена кашлица и хрема? Съвсем не! В мрежата се лекува всичко!

"Здравейте, някоя мама да се е сблъсквала с проблема синехия? Какво сте правили и какво сте мазали?", прочетох само преди дни в една такава група. Разбира се, мамите веднага взеха нещата в ръцете си и отвърнаха компетентно: "Estriol crem слагали ли сте?"

За сведение на тези, които не са млади майки и не членуват в никоя Фейсбук група: Синехия е състояние, при което вътрешните устни на вагината на малките момиченца, т.нар малки срамни устни, са слепени заедно. Разбирате ли сега за какво лечение в интернет става дума?

Абсурдно е по някакви симптоми, разказани надве-натри от майките, други майки да поставят диагнози на бебетата им! Майките не са ли чували, че за диагностициране обикновено се ходи на лекар, който извършва преглед, и се правят изследвания? Тези, които поставят диагнозите, обичайно учат по 6 години, докато се научат да го правят квалифицирано. Как така мамите решиха, че с прочетени няколко публикации в интернет и с няколко безсънни нощи около боледуването на децата им са станали специалисти по всички болести? И могат да предписват хапчета, кремове, че и по колко пъти на ден да се приемат?

Щеше да е много смешно, ако всъщност не е тъжно.

Тъжно е, когато майка пише във Фейсбук: "Днес малкото ми момиче се удари и счупи един зъб, резеца, до корен, на 1.10 месеца е. Според вас дали има болка, отказва шише, пие и плаче..." 

Вие как мислите, според вас дали има болка детето, след като си е счупило зъб? Пък и на годинка и десет месеца може би може и само да си каже дали го боли. Но... това, оказва се, не е очевидно за майката, а форумките веднага се задействат и една от тях дава ценен съвет: "На една моя приятелка детенцето, като си беше счупило зъбчето, лекарката беше казала да дава само Нурофен, защото действа болкоуспокояващо". Готово! Зъбчето е излекувано!

Всъщност в интернет се лекува всичко - от болки в стомаха до рак и диабет. Само глупостта не се лекува...

Още от рубриката "КЪДЕ СИ, БАБО?":

Как се е справила баба ми без авокадо, чиа, амарант и киноа?Ако бях китайка, нищо по-естествено от това внучката ми да бъде захранена с “тибетското чудо“ - годжи бери. Ама не съм!

Къде си, бабо? Изповедта на една скайп/вайбър бабаЛюдмила: Говоря с внуците, а като приключи разговорът, взема че си поплача малко, та да ми олекне...

Къде си, бабо?Когато едно дете се роди, се раждат и бабите...