15 млади ромки са потърсили правна помощ и защита в пловдивската фондация "Джендър алтернативи", където се жалвали от свекървите си. Те ги били прокудили от Германия и Австрия, където фамилиите им живеели.

При изгонването обаче свекървите задържали дебитните карти на снахите си и въпреки тяхното отсъствие, продължавали да получават европейския размер на социалните им помощи за децата им.

Мъжете на прокудените жени и свекървите продължавали да живеят на чужда територия и да теглят тлъстите суми, но в същото време младите ромки нямали пари дори, за да се приберат с децата си обратно в България.

Те се качвали на автостоп или се молели на шофьори на международни рейсове да ги докарат до родината, а като залог им давали личните си карти, пише "Монитор".

При идването си обратно в Пловдив жените установявали, че нямат право на тукашните социални помощи и детски за хлапетата си, защото по документи се водели, че ги получават в Германия и Австрия.

Затова ядосаните ромки наемали адвокати, за да се разведат официално с половинките си. От фондацията пък започнали да пишат до немски и австрийски общини да спрат преводите към нехайните съпрузи и алчните свекърви, тъй като майките с децата са се върнали обратно в България, обясниха от "Джендър алтернативи".

Само преди дни социалните мрежи заврахя от клип, в който ромска свекърва бие и обижда младата си снаха пред погледа на 2-годишното си внуче. Драмата се разиграва в жилището на семейството в Банкя.

2-годишната Дарина плаче при поредния скандал между 20-годишната Габриела и свекърва ѝ Галина Димчевска. Баща ѝ Чавдар - син на едната и съпруг на другата жена, само наблюдава свадата. Твърди, че го е направил нарочно, за да направи клипа.

Социалните веднага се намесиха, а от полицията викнаха семейството да даде обяснения за скандала.