Няма опасност заради течовете на данни от Националната агенция за приходите и от Банка ДСК да бъдат продадени имоти без знанието на собствениците им.

Опасността е в Агенцията за вписванията, където 100% от българите имат документи - и за фирми, и за имоти. И всеки, който пожелае, може да си извади копие от тях. Това заяви за TrafficNews Димитър Танев, председател на Нотариалната камара в България.

Според сега действащ текст на чл. 51, ал. 3 от Правилника за вписванията,  „незаверени преписи и препис-извлечения от вписани актове, отбелязвания или заличавания по книгите по вписвания или от партидите на лицата, могат да се издават на всяко лице”, като издаването на незаверения препис се отбелязва в регистъра за справки. Там се записват името и ЕГН на лицето, получило документите.  

А заверени преписи и препис-извлечения от вписвани актове, отбелязвания или заличавания по книгите по вписвания или от партидите на лицата се издават на страните, на техните преки и непреки правоприемници и праводатели, на техните представители по закон или по упълномощаване. Получават ги също нотариуси и техни служители, адвокати и сътрудниците им, частни съдебни изпълнители, органите на реда, прокуратурата и следствието, както и други органи и лица в предвидените от закона случаи.

Поправката е направена в последния ден на кабинета „Близнашки” и е влязла в сила от 7 ноември 2014 г., посочи Танев.

Преди това редът за предоставяне на документи и комия от тях е бил много по-строг. Агенцията по вписванията не е имала практиката да дава на който и да е било незаверени копия на вписани актове. А заверените документи са се издавали само на страните, на техните правоприемници, на представители по закон или по упълномощаване.  А когато пълномощникът не е адвокат, той трябва да е упълномощен изрично с нотариално заверено пълномощно.

Недопустимо е до подобни документи да има достъп всеки, посочи шефът на нотариусите. Той е категоричен, че подобна практика няма никъде в Европа. Нормативният акт трябва спешно да се промени и да се възстанови редът, казва Танев.

 Според него личните данни, изтекли от НАП и Банка ДСК, няма как да се използват незаконно при покупко-продажби на имоти. Това е изключено дори и при сделките с пълномощни, тъй като от 10 г. те се завеждат в регистър. Нотариусите имат достъп и до базата данни на МВР. „Проверяваме не само дали е истинска партидата, но и дали лицето не се издирва. Ако е така, до 5 минути полицейските коли ще са пред кантората”, увери нотариус Танев.

 От 2 години в системата се вкарват и пълномощни, които се заверяват при кметовете, защото преди това е имало случаи на фалшификации. Единствено пълномощните, които се правят в консулските служби, не са в регистъра и се налага да се чака по седмица за проверката им.