По 365,10 лв., колкото е помощта за отопление, ще връщат на държавата бедни пловдивчани. Причината е, че не са използвали парите по предназначение, а са ги изразходвали за друго, обясни шефът на "Социални грижи" Надя Танева.

Измамата лъснала, след като от EVN предоставили на службата списък на подпомагани, на които електричеството е прекъснато заради дългове. Социалните тръгват по адресите им, за да съставят констативни протоколи. Те трябва да установят за какво са били похарчени ваучерите.

"Цяла зима с мъжа ми не можахме да си намерим работа. Имаме 4 малки деца, които трябва да ядат всеки ден. Парите за тока отидоха за храна. Предпочетохме да сме на тъмно и студено, отколкото на празна маса", каза Селиме Юсеинова от "Столипиново".

Нейни съседи, които също взели кеш сумата за ток, я дали за ремонт на колата. Други жители на гетото пък си купили с помощите дрехи и обувки. Някои ги пръснали по сватби и кръщенки.

Всички, които са злоупотребили със средствата, ще трябва да ги връщат. В противен случай от "Социални грижи" ще ги предадат на съд, пише 24 часа. За следващата година нарушителите няма да имат право да кандидатстват за ваучери.