Райънеър тотално зачеркна Пловдив, след като нискотарифната компания пусна поредните си евтини полети от София до 21 дестинации.  Компанията осъществява полети от столицата от около година, но всички нови дестинации са вече само в София. Преди това единственото летище, от което ирландската самолетна компания летеше бе Пловдив.

Министерски съвет пък днес пусна процедурите за концесията на летище Пловдив, която ще бъде за 35 години. В параметрите не е записано дали аеропорта трябва да развива пътнически полети или да се изгради специализиран карго терминал.

По всичко личи обаче, че ще е изключително трудно да се развива пътнически превози, при инвестициите, които правят от ирландската авиокомпания в София. Причина е, че обичайно националните летища в Европа не се обслужват от нискотарифни компании, а те биват поемани от регионалните летища. В София обаче бе изграден отделен терминал, който да поема само low cost полети. Така Райънеър започна да развива дейността си в столицата.

Днес стана ясно, че нискотарифният авиопревозвач ще направи нова база, която ще се намира на Летище София. Тя ще бъде отворена на 30 октомври и ще разполага с 3 самолета. Заедно с това компанията ще извършва полети от българската столица до общо 21 дестинации.

Наскоро от авиокомпанията обявиха и пускането на нови полети до още 5 европейски дестинации. Самолетите на компанията ще летят 5 пъти седмично от София до Мадрид, 4 пъти от София до Барселона, 3 пъти до Хамбург и по веднъж до Кьолн и Берлин.

Новите дестинации още са германските градове Карлсруе и Меминген, английските Бирмингам и Ливърпул , холандският Айндховен, шотландският Глазгоу, шведският Стокхолм италианската Венеция и испанската Валенсия

Още от деня може да видите ТУК

TNS.bg