Тази година Коледа буквално изненада пловдивчани, идвайки ...през юни. През последните дни Фейсбук и Инстаграм са пълни със снимки на хора, които позират на фона на посипаната с изкуствен сняг Хисар капия, пред елхата отрупана с подаръци, пред коледното пазарче до къща Георгиади, на което се продава греяно вино и топъл шоколад. Подранилата Коледа е в Стария град със съдействието на световния филмов канал Hallmark, който продуцира коледен филм. 

Всъщност  режисьорът Джесика Хармън е видяла в тесните калдъръмени улички и фасадите на прекрасните възрожденски къщи възможност, която очевидно убягва на местната власт. Филмовите декори показват как действително може  да изглежда Стария град през декември и как архитектурният резерват може да оживее и да се превърне в прекрасно място за разходка, забавление и коледно пазаруване.  

Следващото управление на града може да се възползва /напълно безплатно/ от идеите на продуцентите от Hallmark и да ги доразвие. Последните няколко години коледните декорации, базари и прочее празнични украси в Пловдив са повече от трагични. Близо 10 години в края на годината гледаме една и съща светеща шейна с елени, няколко украсени с лампички дървета и купола до стълбите на Каменица. А мантрата, че " трябва да съживим Стария град" се повтаря от всяко следващо управление. Без никакъв ефект. Няколкото винени феста далеч не изчерпват възможностите, които крие старинното градче, но за да се върнат хората обратно там, е нужно повече от добри пожелания. 

Любов и изчезнала картина вдъхновяват снимките на хитов филм в Стария град на ПловдивЛентата е продукция на световния филмов канал Hallmark

Вижте как може да изглежда Пловдив по Коледа.