Вчера едно от Пловдивските тепетата имаше нужда от помощ. От помощта на хората.

В тези горещи дни на лятото пожар в гориста местността или тревна площ става лесно. Всичко е сухо, чака само малко температура или една искра. Фас, парче стъкло или дори шише с вода играят ролята на лупа. А всички знаем какво може да се случи с лупа и слънчева светлина.

Пожарът пламна около обяд. Около 13 часа. Гореше един от символите на Пловдив – най-високото тепе - Младежкия хълм. След близо 8 часа работа на екипите на пожарната и последвалата помощ на доброволци битката беше спечелена.

В подкрепа на пловдивските пожарникари се включиха доброволните формирования под тепетата, както и обикновени хора, жители на града.

Три пожарни и „Градини и паркове” гасят пожара на Младежкия хълмОгънят е обхванал сухи треви и част от дърветата под върха на тепето

В следващите редове ще погледнем през погледа на пожарникарите доброволци, за да чуем и техните разкази и впечатления от първо лице:

„Около 19ч. охранявайки южния склон на тепето, по подобие на пътека, към нас се приближиха двама младежи. Може би 30- годишни Човеци, с главно „Ч”. Човеци, единият от които с пожарогасител от кола, бързаха на горе по склона.

- Там нещо гори. Видяхме го от бензиностанцията.

Ние бяхме наясно какво се случва. Ситуацията беше вече под контрол.

Но тези момчета, тези Пловдивчани, просто бяха видели, че хълмът гори.

Не знам кой си Човеко. Не знам дали въобще ще прочетеш тези редове. Но ние всички, който бяхме там като обучени доброволци, видяхме, че надежда има. Видяхме, че има хора, който са готови да забравят за миг забързаното си ежедневие и да опитат да помогнат. За да остане гора и природа в този град.

Ние знаем, че с този прахов пожарогасител - 1л. сухи треви и храсти не се гасят. Но ние разбрахме, че тези двама млади хора искаха да помогнат. Може да е малко, но е било от сърце”. Тази история разказа Красимир Каракашев от Доброволно Формирование "Мейдей".

„Всички ние трябва да се грижим за останалата ни природа. Останала е за нас, за да остане и за децата ни. Всички ние трябва поне малко да бъдем отговорни, за да има зеленина, да има живот в тези гори. За да може и децата ни да ходят на разходка, на пикник, на Планина”, допълни още той.

Доброволно формирование "Пловдив 112" също споделиха разказ от първо лице. Той е на най-младия доброволец – Калоян Атанасов, който преди броени дни навърши 18 години:

„След вдигането ни по тревога веднага започнахме координация с личния състав, като още от начало стана ясно, че участието ни ще бъде в две групи. Първата се събрахме в 01 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, взехме ръчни инструменти и тръгнахме към пожара. Втората група се разширяваше постоянно и множество колеги изявиха желание да се включат след работа. Общо седем души се борихме с пожара на място, а готовността възлизаше на над 12 души.

След като пристигнахме на Младежкия хълм усетихме изключителната сила на природата и в същото време силата на човешката намеса. Бяхме изпратени на източния край на пожара и моментално започнахме действия по неговото потушаване. Успяхме заедно с трима колеги доброволци и двама пожарникари да прекратим разпространяването на пожара в нашия периметър. В същото време три екипа на пожарната бяха започнали гасене на горната част на тепето.

След спиране разпространението на пожара охранявахме и гасихме остатъчни огнища в продължение на час. Последва лична проверка от ръководителя на място, след която бяхме освободени, но въпреки това останахме в пълна бойна готовност да се върнем при нужда. Вторият екип беше отзован и не се наложи да се включи в действията по елиминиране на пожара.

За щастие огнената стихия с мащаба на горски пожар, но в самия град Пловдив, бе потушена преди да достигне близките сгради и да нанесе щети на гражданите.“

След „спасяването” на тепето пловдивските огнеборци останаха цяла нощ да дават дежурство на Младежкия хълм. Причината - да предотвратят ново разпалване на огъня. 

Кадри от вчерашния пожар: