Дербито Ботев - Локо! Мечтано начало на пролетния полусезон. Изключително инстригуващо ще бъде да видим каква са я свършили двата пловдивски гранда през зимната пауза, мака че едва ли ще добием пълната представа още от първия мач. Утре в 14.30 часа в Коматево ще станем свидетели на сблъсък между два отбора с пораснали амбиции и жажда за нови подвизи. Ботев трябваше да наваксва слаб старт и го направи със силен финален щурм през есента, който го изведе само на точка под чертата на първата шестица. Локо се възползва отлично от еуфорията и инерцията на спечелената Купа на България и достойното представяне в Лига Европа и стартира 2020-а от престижното трето място. Освен всичко останало, черно-белите могат да се похвалят и с най-резултатното нападение с отбелязаните 41 гола в 20 мача до момента.

И двата тима започват с приповдигнато настроение и има защо. Интригата винаги е съпътствала дербито, независимо от временното класиране и състояние на отборите. В последните няколко издания на Битката за Пловдив зрелището не оправда очакванията, но зарядът винаги е бил налице. Вероятно така ще бъде и сега, защото след двумесечната пауза е трудно да се предположи, че отборите ще бъдат в най-цветущото си състояние. Това обаче няма как да отнеме от очарованието на този мач.

На пръв поглед проблемите в Ботев са повече. Тодор Неделев все още се възстановява от операцията и пропуска срещата, което е големият минус в редиците на канарчетата. Кристиан Димитров и Фернандо Виана напуснаха отбора. Новите попълнения Фабио и Андерсон също не са на разположение, тъй като все още нямат работни визи. Старши треньорът Ферарио Спасов се надява Иван Бандаловски да компенсира отсъствието на Димитров в отбраната, а в по-предни позиции жълто-черните разполагат с качествени играчи като Балтанов, Вутов и Тонев. Не бива да се подценяват и младите футболисти от школата, които Спасов успешно налагаше в последните мачове на есенния полусезон.

Защитникът Стивън Езе определено ще липсва на Локомотив, но черно-белите привлякоха норвежец, швейцарец и хърватин. Тепърва ще се види какво могат, но като цяло Локо запази състава си и на първо четене изглежда по-хомогенния и по-опитен отбор. През есента тимът на Бруно Акрапович показа, че може да се надиграва дори с Лудогорец и се превърна в отбор с лидерска роля в шампионата - роля, която на Лаута бяха забравили в продължение на доста време. Черно-белите мислят и за титла, но другата цел е ясна - място в тройката и участие в евротурнирите. Цел - напълно постижима, ако отборът продължи да играе със същата увереност от есента.

Първият мач на Лаута завърши без победител - 1:1. Изходът и сега е непредвидим. И едва ли ще се окаже фатален за един от двата тима в преследването на целите им. Интригата по-скоро се крие във въпроса дали това ще бъде последното дерби, което ще гледаме през този сезон в първенството. С други думи - ще успее ли Ботев да се добере до първата шестица, в която мястото на Локо вече е бетонирано. От тази гледна точка победата е по-важна за канарчетата. Те трябва да изпреварят някой измежду Черно море, който е на точка пред тях, или Славия, който е с 2 точки напред. Още два отбора обаче проявяват апетити за шестицата - Арда и Берое имат същия актив като Ботев. Задачата изглежда трудна, но не е невъзможна. До края на редовния сезон има 6 кръга. Ако подемът на жълто-черните от края на есенния полусезон продължи и през пролетта, тогава можем да се стягаме за още две издания на пловдивското дерби. А защо не и за полуфинал или пореден финал за Купата на България?

Програмата на Ботев след дербито:

ЦСКА - Ботев

Ботев - Черно море

Славия - Ботев

Ботев - Ботев Враца

Лудогорец - Ботев

Програмата на Локо след дербито:

Локо - Царско село

Берое - Локо

Локо - Витоша

Локо - Етър

ЦСКА - Локо

КУПА НА БЪЛГАРИЯ:

Четвъртфинали:

3 март: Локо - ЦСКА 1948

4 март: Ботев Гълъбово - Ботев

Играе се един мач