Знаете ли какво е общото между Григор Димитров и Роджър Федерер? Знаете, разбира се. Нашият тенисист от години е сравняван с великия швейцарец заради сходния си стил на игра, и двамата удрят бекхенд с една ръка, което вече е рядкост в съвременния тенис. Освен това и Роджър и Гришо пеят сравнително добре, особено в акомпанимент на пиано. 
 
Оказва се, че приликите не спират дотук. След Открития шампионат на Австралия и двамата бяха въвлечени в конспиративни теории от слуховете, които традиционно витаят около най-добрите. Ето какво пише в Уикипедия за "теория на конспирацията": Това е хипотеза, според която координирана група тайно работи или е работила, за да предизвика или произведе дадено събитие или идея, които обичайно са незаконни или неморални, включително като се опитва да прикрие съществуването и дейностите си. В по-общ смисъл се използва, за да означи идеята, че определени политически, социални, икономически и дори природни събития са продукт на тайни замисли, които са неизвестни на широката общественост, но все пак са станали достояние на ограничен кръг хора.
 
Това за природните събития го оставяме на Емо Чолаков, а ние се фокусираме върху тениса. След като спечели финала срещу Марин Чилич и грабна 20-та си титла от Големия шлем, Федерер бе заподозрян в съучастничество с организаторите. Финалът се игра при спуснат покрив, за да бъдат избегнати високите температури в Мелбърн. Това станало в последния момент, по решение на домакините. Преди това Чилич тренирал на открито, а Роджър - в зала. Това как ви звучи? Сигурно с подобни евтини номера Федерер е спечелил 20 титли от Големия шлем. 
 
Историята с Гришо се оказа още по-дебела. Верни на нрава си да петним и малкото ни ценности, които имаме, веднага го вкарахме в интрига. Според приказките, които от няколко дни се носят в медийното и публичното пространство, той вече има и друго занимание освен тениса - да кадрува. Слуховете го вкараха в схема за преврат по върховете на родния тенис. Според тях, злодеят, който дърпа конците, е неговият мениджър Георги Стоименов. Той не се понасял с президента на федерацията Стефан Цветков и се чудел как да му намери цаката. 
 
Григор каза, че има болки в рамото и в крайна сметка отказа участие на домашния турнир в София. И ето ви готов сценарий - Гришо няма да играе, нивото на турнира пада драстично, интересът към него - също. Всичко това удря върху Стефан Цветков, който хвърля оставка, за да даде път на Георги Стоименов и обкръжението на Юлия Берберян, която по стечение на обстоятелствата му е тъща. Сюжет, достоен за Холивуд. Не дай си Боже да се контузи човек, че не знае какво го чака. От тази теория обаче не става ясно дали Гришо е злодей или жертва на тъмните помисли на кръга около него. Разбира се, не се мина и без болната тема - поредният отказ на хасковлията да играе за Купа Дейвис, което би трябвало да бъде още един удар върху настоящата власт в родния тенис. Защото другите звезди на световния тенис едва ли не не пропускали. Тук е мястото да споменем четири цифри. До момента Димитров е играл в отборния турнир 7 години, Федерер - 15. Григор е на 26, Федерер - на 36. В най-силните си сезони швейцарецът не играеше Купа Дейвис. Същото прави и Димитров, тъй като точно сега е времето, в което кове успехи и позиции. Въпрос на дългосрочна стратегия, за която се грижи спортно-техническия му щаб. Така че да не го удряме на криворазбран патриотизъм.
 
С уговорката, че във всяка теория на конспирацията е възможно да има доза истина, но и че всеки е невинен до доказване противното, оставяме на вас да прецените има ли конспирация или няма, кой е крив и кой прав, кои са лошите и кои са добрите. В така построения сценарий обаче това е доста трудно упражнение. Едно е сигурно - подобна теория подлага под съмнение проблемите, които  има Григор. А това си е чиста проба обида към лицето на България пред света в момента. Нали не си мислите, че Гришо ще пропусне възможността да защити важни точки за световната ранглиста заради нечии лични амбиции?! А и едва ли човек от обкръжението му ще се осмели да го накара да го стори. Звучи пикантно, но крайно несериозно. Да спрем да търсим под вола теле. Все пак говорим за професионален тенис на най-високо ниво, нали?