Пловдив ще е културна столица на Европа през 2019 година, но по отношение на ментетата градът на тепетата от години няма конкуренция. Фалшификаторът Иван Богоев, който в четвъртък за пореден път бе арестуван, докато печата фалшиви документи за сирийски бежанци, бе първият, който през 2001 година влезе в ареста.

Преди 15 години Сикрет Сървис, службата която бди за сигурността на американската валута отбелязва разко повишение на обемите фалшиви долари, които идват от Балканите. Не след дълго те  и ФБР установяват и точния адрес, където се изработват суперфалшификатите - сградата на военния съд в центъра на Пловдив. Следва операция като по филмите - "качулки", автомати, бопаджии удрят базата, а Богоев и бандата му са арестувани. 

Това е само първата от десетките следващи операции под тепетата. Няколко месеца след удара във Военния съд е разбита втора печатница за фалшива валута и документи. Организаторът е Георги Панев - Четворката, а при операцията са открити 3 милиона фалшиви дойче марки и 650 000 долара. Следващите три години Панев е арестуван още три пъти. И всеки път с огромни количества фалшиви пари. При един от арестите си той бе в комбина с известният крадец на коли Димитър Филипов - Дамаджаната.  През 2007 следва нов арест за Четворката. 

Следват арестите на Митьо Дебелия, Тони Дългия, Петър Петров - Растера, Станимир Стойков. И още десетки знайни и незнайни фалшификатори. Сегашният премиер Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, лично ръководи част от акциите.

"Не знам докога Пловдив ще продължи да носи печална слава на България?" коментира тогава Борисов. Очевидно въпросът е бил риторичен.  

Само през последната година Районна прокуратура-Пловдив е образувала 28 досъдебни производства за изготвяне на неистински документи. Внесени са четири обвинителни акта в съда, има четири осъдителни присъди. Приключва и досъдебното производство срещу осем души от Пловдив и региона, обвинени за изготвяне  на фалшиви документи.

На 23 август т.г. полицията атакува две печатни бази в Пловдив. В едната от тях бил задържан 50-годишният Георги Иванов от село Йоаким Груево. Според МВР той е поръчител на изработката на ментетата. През 2006 г. бил осъден в Пловдив на година и половина условно за участие в банда за изготвяне и съхраняване на предмети за подправка на парични знаци. Полицаите тогава обискирали три тайни цеха в селото. В един от тях намерили преси и шприцове за правене на ментета, матрици за евромонети и една готова от 2 евро. Скоро те ще бъдат изправени пред съда. 

Иван Богоев и брат му Николай

Георги Панев -Четворката

                                     Димитър Димитров- Митьо Дебелия

                                 Петър Петров -Растера

Банданата на Станимир Стойков и Десислава Техова

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg