Обикновено подобни случаи звучат така: Баба тръгна да пресича на червено, автомобил я удари! В случая, слава богу, ще се ограничим само с първата част на "сводката". Бабата наистина пресече на червено, но шофьорите, които в този момент пътуваха по бул. "Шести септември", предвидливо спряха, търпеливо я изчакаха, удариха няколко псувни и всичко приключи с това.

Което обаче не означава, че бдителни пловдивчани не се възмутиха от безотговорното поведение на възрастната жена. "После защо ги блъскали? Ами ето заради това!", разгневи се пловдивчанка и щракна бабата в гръб - от уважение към белите й коси.

Понеже и ние считаме, че работата ни не е само да отразяваме вече случили се инциденти по пловдивските кръстовища с лош край, ще припомним на бабата и на всички останали, че съгласно Закона за движение по пътищата пешеходецът също е участник в движението на пътя и като такъв е длъжен да спазва определените правила.

Като например:

  1. Да не създава опасности и пречки за движението с поведението си;
  2. Всички участници в движението (което включва и пешеходците) са длъжни да познават пътните знаци, значението на светлинните сигнали (светофарите), сигналите на регулировчика както и пътната маркировка. 
  3. Забранено е на всички участници в движението (включително пешеходците) преминаването и или пресичането през пътното платно при червен сигнал на пешеходния светофар, както и при забранителен сигнал на регулировчика.