Атанаска Благова е професионален масажист от 12 години. Завършила е Медицинския колеж в Пловдив, има редица сертификати от допълнителни курсове за класически и лечебен масаж, както и за рефлексотерапия. 12 години работи в студиа и фитнес центрове, а от 2012 година работи самостоятелно. В студиото си в Пловдив прави класически масажи и обучава хората, които искат да усвоят занаята. Ето какво сподели Атанаска Благова пред TrafficNews.bg

-Какви клиенти посещават масажните студиа?

-Класическият масаж има лечебна и профилактична функция. В места като нашите салони и студиа (извън рехабилитационните центрове и кабинетите), той има само профилактична цел. Хората, които посещават такива места, са работещите в статично положение и активно спортуващите. Всеки има нужда от класически профилактичен масаж, но най-вече хората, които прекарват дълго време в офиса като счетоводители, адвокати, секретари и всички седящи прекалено дълго време пред компютър. Съвсем до скоро българинът търсеше масаж тогава, когато нещо го боли или това беше също така легалното прикритие на проституцията.

От вече почти десетилетие се започна създаването на култура за използване на масажа като профилактичен. За да отидете на масаж, не е нужно да изчакате да ви заболи нещо, а когато това е така, този масаж вече не е достатъчен. Класическият масаж в комбинация с двигателна активност, е начинът за поддържане на вече диагностициран проблем.

-Как реагирате, когато получите неприлично предложение от клиент?

-Всеки работещ масажист се е сблъсквал с това. Такива клиенти задават директен въпрос и когато отговорът е “не”, те не са настоятелни или агресивни. Те търсят точно това и не ги интересува кой ще го направи, затова отиват на други места, докато чуят положителният отговор “да”.

Един от най-интересните случаи беше, когато съпруга закупи масаж за подарък на мъжа си и го доведе лично при мен. След като тя си тръгна, той направи предложение за доплащане за сексуална услуга. Има всякакви мъже, които търсят това, възрастта е различна, както и социалният статус. По тази причина много хора бъркат масажите с проституцията.

Един ден при мен случайно дойде мъж чрез обява, който навярно мислеше да отправи такова предложение.

Когато започнах да работя, клиентът шокиран се обърна към мен и ми каза: “Ама ти можеш да правиш масаж?!”

От него аз разбрах, че когато посетиш масажист по обява, често минават директно на услугата, която не е масаж.

От друга страна има и “масажистки”, които сами предлагат масажи с хепи енд.

Мой приятел уморен след тежък работен ден, извикал масажистка в дома си. Жената дошла с кушетка, видимо професионалистка, за негова изненада подготовката включвала и нейното събличане чисто гола. Примери много.

-Вие имате медицинско образование и обучавате хора, които искат да станат масажисти? Какви качества трябва да притежават те?

-Обучението по класически масаж като част от козметичния, е професионална квалификация и може да се работи с преминат курс по масаж. Изискването към новите курсисти е да имат навършени 16 години, да имат завършена образователна степен и медицинско свидетелство. Обучението се провежда в моето масажно студио, като аз ръководя занятията. Разделено е на две части - теория и практика. Курсовете могат да се провеждат в малки групи по трима или индивидуално. Всеки работещ или учащ може да се запише и програмата да бъде съобразена с неговото свободно време.

-С каква цел хората стават масажисти и с какво може да им помогне изкарването на такъв курс?

-Такъв курс не е достатъчен за лечебни практики, но той има своята реализация както в България, така и извън нея. Завършилите работят в салони, фитнес центрове, спа центрове или в специализирани масажни студиа. Курсът е подходящ за сезонна и почасова работа за допълнителни доходи. Често такъв курс помага дори и на грижещите се за болни хора извън България, като им докарва допълнителен доход за работа със здравите членове на семейството. Ако има хора, които искат да бъдат обучени професионално с издадени сертификати за това, могат да ни намерят в Пловдив на адрес ул. Добротич 12 или да позвънят на телефон 0897 553 568.