Издателят Манол Пейков бе изкаран от общинската фондация „Пловдив 2019” заради съмнения за конфликт на интереси.  Общинските съветници гласуваха с 33 гласа „За” изкарването на Пейков от фондацията, заедно с бившия зам.-кмет по култура Амелия Гешева.

Предложението дойде, след като Ангел Иванов от БСП запита защо фондацията ще субсидира книгата на Пейков, която е озаглавена „Махалата” и е свързана с участието на Столипиново във фестивала Европейска столица на културата. Книгата трябва да бъде от 60 страници, като 30 са на български и 30 на румънски.

По думите на Ангел Иванов според разчета на разходите една страница превод би струвала около 300 лева.  Той направи сравнение с неговите книги, които е издавал, където в най-скъпия вариант за превод струвал около 9 лева/страница.

Управителят на фондацията Кирил Велчев обясни, че цената на въпросната книга била 8000 лева.

Въпреки това след изказването на съветника от социалистите, Гошо Къчков от ГЕРБ предложи Манол Пейков да бъде изкаран от управителния съвет на фондацията. Причината – да няма съмнения в конфликт на интереси. Решението бе гласувано заедно с рокадата на Амелия Гешева с наследника й Александър Държиков.

Манол Пейков е управител на пловдивското издателство „Жанет 45”. Той бе и един от учредителите на политическия проект на Христо Иванов – „Да, България”.