Възможно ли е Иван Тотев да промени мнението си и да се включи в надпреварата за нов кметски мандат? Тази хипотеза става все по-обсъждана, предвид развоя на районните събрания, които издигат кандидатурите на ГЕРБ в Пловдив. 

Досега градоначалникът не се е появил на нито едно събрание на партийните конференции, като пропусна дори това в неговия район "Източен". Когато заяви публичния си отказ от трети мандат, Тотев каза, че не може да присъства на всички събрания, тъй като са по две в един и същи час. 

Всички очакваха Тотев да се появи в хотел "Империал" на конференцията в "Източен", където той членува. Липсата му обаче засили ентусиазма на членовете, че все още има надежда за негов трети мандат. На събранията логичното се случи и заваляха номинации за Тотев за нов мандат, а единствено в район "Северен" името му не срещна голяма подкрепа.
Партийните лидери в другите три района издигнаха именно Тотев, а пламенна реч в полза на кмета дръпна депутатът Атанас Ташков. Той е от най-близките на градоначалника, като неслучайно обърна внимание, че отводи се правят на събранията, а той до този момент не е направил такъв. 

Какво означава това? 

При тази ситуация към Изпълнителната комися на ГЕРБ ще стигне и името на Иван Тотев сред потенциалните кандидати за кмет. Странното поведение на кмета, още повече засилва тезата, че  публичния му отказ от трети мандат не е изцяло негово решение. Съмнение буди и факта, че той не бе последователен в действията си, като така и не спази процедурата за отвод, поне до този момент.
Това говори, че все пак местният лидер на ГЕРБ има на какво да се надява, или има нещо, което е скрито от широката публика. 
Неведнъж Тотев е изтъквал, че личните желания нямат значение в ГЕРБ, когато се говори за толкова важни дела като управлението на държавните и общински структури. Това винаги е оставяло "отворена врата" за всякакви изненади, които са се случвали в последните години. 
След първите четири събрания, имената, които се очертават като фаворити са Здравко Димитров, Георги Стаменов и Костадин Димитров заедно с Иван Тотев. Днес са събранията на структурите на "Западен" и "Тракия", които са сред най-приближените до Тотев. Дали той е чакал до последното събрание да си направи отвод, или все още е в играта - ще разберем тази вечер.
 

Номинации за кмет в "Източен": Пълно мнозинство за Тотев, само петима подкрепиха ЗикоПредложението на ексдепутата Петър Петров за кандидатурата на Здравко Димитров бе посрещната на нож от районната структура на ГЕРБ