Грипна ваканция в Пловдив към този етап няма да бъде обявявана. Данните от първия учебен ден за тази седмица са показали, че процентът на отсъстващи ученици е много по-малък от необходимия, за да се обяви ваканция. Зам.-кметът по образования Стефан Стоянов заяви пред TrafficNews.bg, че вчера от училище са отсъствали 10,9 % от всички пловдивски ученици. Припомняме, че за да бъде обявена ваканция трябва най-малко 30 % от учениците да отсъстват.

В същото време нов дрескод „навлиза” в школата. Учениците от Езикова гимназия “Пловдив”са били днес с маски на лицата и дебели дрехи. Това сигнализираха самите те до редакцията на TrafficNews.bg.

Възпитаниците на елитната гимназия разказаха, че са принудени да вземат тези мерки, тъй като болните в клас не са малко.

„Взимаме мерки срещу грипа, тъй като в класовете има болни, които трябва задължително да присъстват в час - дали заради края на срока, или голям брой отсъствия”, пишат учениците.

Те са категорични, че трябва да се вземат адекватни мерки и да бъде обявена грипна ваканция.

„Всеки мисли , че след обявяването на грипна ваканция, ние ще бъдем по моловете и кафетата. Напротив, грешите! Ще бъдем вкъщи на топла и спокойна обстановка, в която не се налага да стоим с дебели якета, както е в училище”, пише ученичка.

Припомняме, вчера здравните власти в Пловдив обявиха, че на този етап грипна ваканция в града няма да има, което обаче не означава, че ситуацията няма да се промени още днес, ако се запази тенденцията за увеличаване на броя на болните и отсъстващи ученици. Ситуацията продължава да се следи от отдел „Образование” и Регионалната здравна инспекция в Пловдив.  

В анкета направена от TrafficNews.bg става ясно, че голям процент от пловдивчани искат ваканция. 8165 "да" срещу 326 "не"! Това са резултатите до този момент.