Сагата със сградата на кръстовището на „Опълченска” и „Бетовен” е сходна с тази на Тютюневия склад на „Одрин” 8, научи TNS.bg.  В случая бившата сграда на банка „Хеброс” без съмнение е паметник на културата, но Националният институт по паметници на културата отново е сътворил гаф.

Собственик на сградата е Величко Яков, който притежава клуб по спортна езда в Житница, както и местния месокомбинат. Той е закупил къщата преди няколко години, заедно с друг паметник на културата – съседната сграда, където се помещаваше II- РПУ.

Първата сграда е реставрирана по всички изисквания на законна и в момента действа като бизнес център, а фасадата й е съобразена с предписанията на НИНКН.

Вторият проект на бизнесмена предвиждал и бившата банка „Хеброс” да се реставрира и да се свърже с другата сграда.

TNS.bg  научи, че документи за реставрацията са били входирани още преди две години в Института за паметници на културата. Оттам обаче изгубили документите и се наложило те да бъдат входирани втори път. След двугодишно ходене по мъките, собственикът на сградата е получил разрешение за реставрация. Преди близо месец те били входирани и в Община Пловдив, откъдето се чака строително разрешение. Там срокът за отговор е 14 работни дни, но досега собствениците не са получили такъв.

Без него не може да се правят каквито и да е  укрепителни дейности . Те обаче са длъжни да сложат табели и да ограничат достъпа около сградата. Собственикът Яков в момента е в чужбина.

Очаквайте подробности!!!

Разказът на майката ТУК

Първата новина ТУК

Още новини ТУК

TNS.bg