Сагата с детето чудо на родната лека атлетика Лиляна Георгиева така и не можа да намери благоприятно развитие. СКЛА Тракия, за който Лили е картотекирана за тази година, отказа да подпише споразумение със СК Актив 2013, в който бегачката на средни разстояния тренира и се готви от известно време. Лили изяви желание да смени клуба, тъй като не иска да се готви при треньорката Радмила Станкович. Според наредбите обаче това може да стане чак след края на годината, тъй като за този сезон е валидна картотеката на Лили в Тракия и смяна на клубната принадлежност сега може да стане само със съгласието на първия й клуб. Такова не бе дадено, а в понеделник се очаква СКЛА Тракия да излезе със специално становище по случая.

Бяхме близо до споразумение, но няма как да го дадем след онова, което се случи на турнира „Пловдив“ миналия уикенд, заяви за TrafficNews.bg председателката на Тракия Лиляна Томова. Припомняме, че тогава от Тракия не заявиха Лили за участие, това направи самата състезателка, но нейната заявка не бе валидна - тя трябва да е от клуба. Лили проведе тренировъчно бягане и записа личен резултат на 800 метра, след което отправи непристойни жестове към бившата си треньорка.

Очаквахме извинение, но такова не последва и затова не можем да дадем разрешително атлетката да се състезава за СК Актив 2013, заяви Лиляна Томова. Председателят на СК Актив 2013 Недялко Боруков отново потвърди, че не е страна в спора и че казусът е между Лили и СКЛА Тракия, а не между  СК Актив 2013 и СКЛА Тракия. Адвокатът е нает от Лили, а не от клуба, но е недопустимо по този начин да се спира развитието на детето, още повече, че имахме договорка нещата да бъдат разрешени в полза на Лили, казва Боруков.

От федерацията отново потвърдиха, че няма как да се намесят в спора, тъй като Лили има редовна картотека в СКЛА Тракия и нещата трябва да се решат между нея и клуба. Такива са правилата и наредбите, които са съгласно Закона за спорта и международните норми, казват от централата. Всичко това означава, че ако няма споразумение – Лили ще пропусне световното за юноши и девойки старша възраст в Тампере, Финландия през юли. Тя има право да се състезава за България, но няма как да покрие квота, при положение, че не участва в турнири. За валидни квоти се взимат резултати от 1 октомври миналата година, а до момента Лили няма такава, но не е и участвала в турнири.