Времето през юли ще е слънчево и горещо. Средните температури ще бъдат около и над нормата и най-високите ще стигнат до 42 градуса, прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН.

Климатологът Георги Рачев успокои, че 40-градусовите горещини ще са само в първия ден на юли, този уикенд, а после времето ще се установи топло и тихо, подходящо само за море.

Според прогнозата на БАН най-ниските температури през следващия месец ще бъдат 13° и 18°, а най-високите – между 37° и 42°.

Юли няма да е много дъждовен, сочи прогнозата. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

След горещините, с които ще започне месецът, ще настъпи захлаждане. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки.

Около средата и през втората половина от първото десетдневие времето ще следва традиционния си ход – предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли.

Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.

В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето отново ще е предимно слънчево и сухо.

Около 15-20 юли има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

Между 20 и 30 юли времето ще се задържи предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните.

Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 53 мин. и залязва в 21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 15 мин.

В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 17 мин. и залязва в 20 ч. и 48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 31 мин, информират още от БАН.

Синоптиците напомнят, че юлските температури традиционно са високи и именно през този месец у нас са регистрирани абсолютни максимуми от 40° до 44°.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.