Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации, гласи чл. 43 ал. 1 от Конституцията на Република България.  Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон, се казва в основния закон на държавата. Правото на протест е едно от основните права на гражданите, извоювано след промените.

Конституцията е ясна и по отношение на спазването на основните ни права. Член 58 казва, че гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите.Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.

Как обаче управляващите в Пловдив четат и тълкуват Конституцията? По принцип тълкувателни решения са право и задължение единствено на Конституционния съд, но очевидно местната власт не мисли така.

Вчера сутринта полицейски служители са разгонили протест, организиран от ромският лидер Ашим Асан пред сградата на Областната дирекция на полицията на ул. „Княз Богориди”.  Той заяви, че започва 10-дневна гладна стачка в знак на протест. Палатковият лагер, който бе издигнал пред общината, бе преместен пред сградата на съда. Ашим Асан и синът му Фаик Хюсеинов протестират срещу събарянето на 4-етажната им къща в Аджисан махала, която съдът обяви за незаконна.

Припомняме, че  през май м.г. семейството се барикадира в незаконната си къща и отказа да излезе, когато от общината дойдоха с багер за акцията по събаряне.

По-късно на нарочна пресконференция Ашим Асан поиска от район Централен за 500 000 лв. обезщетение заради сагата с къщата му.

Съдът се е произнесъл относно законността на къщата на Ашим Асан, но това далеч не ограничава правото му на протест. 

В края на март Фаик подава уведомление до Община Пловдив за готвения протест, която е парафирана от зам. кмета по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев. Режимът за такъв тип протести е уведомителен и изискването е  документите за него да са внесени в съответната община 48 часа по-рано. На 7 април обаче кметът на общината Здравко Димитров отменя предишната заповед и издава нова, която променя местоположението на протест и го позиционира пред сградата на съда. Макар, че в случая недоволството не е насочено към съда, а към МВР. За новото си решение кметът се позовава на писмо, получено от директора на ОД МВР ст. комисар Васил Костадинов, в което като аргумент е посочен „контрола на прилежащите на административните сгради територии”.

Кога кметът може да премести по свое усмотрение един протест? Член 12 ал. 1 на ЗСММ казва, че това е възможно, „когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението”.

В случая нямаме нито едно от двете условия, предвид факта, че сградата на полицията се намира на друга улица, по която движение няма. 

Тук се връщаме в Закона за събранията, митингите и манифестациите . Чл. 7 ал. 1 на този закон указва точно местата, където НЕ могат да се провеждат протести, а това са  обозначената зона около сградите на Народното събрание, на Президентството и на Министерския съвет, както и в непосредствена близост до военни обекти.

Областната дирекция на МВР – Пловдив не е военен обект /поне засега!/, но решението на директора на полицията ни връща към Конституцията и членът, който напомня, че гражданите са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. Включително и представителите на изпълнителната власт. 

TrafficNews изпрати писмено запитване до пресцентъра на ОД МВР, в което поискахме информация на какво основание полицаи са разгонили протеста пред сградата на дирекцията и по чия заповед. Отговорът, който получихме е напълно в стила на новото ръководство на областната дирекция, който звучи в общи линии „така е, защото ние смятаме така”.

Всички действия по недопускане на граждански протест пред сградата на ОДМВР - Пловдив са законосъобразни и предприети на основание съответните издадени документи от оправомощените за това длъжностни лица” гласи писмения отговор, получен в редакцията.

Тъй като този отговор далеч не ни задоволява, тъй като в случая става въпрос за нарушаване на едно от основните граждански права, ние ще поискаме заповедта по Закона за достъп до обществена информация.

Длъжни сме да припомним, че протестът на Ашим Асан далеч не е първия пред сградата на полицията. През лятото на 2020 година там имаше няколко протеста, а полицейските синдикати също са протестирали пред сградата на "Княз Богориди" . 

В този ред на мисли плакатите, разпънати от протестиращите, не са далеч от истината. 

Полицаи прогониха Ашим Асан, докато протестира пред сградата на ОДМВР-ПловдивКой наруши Закона за събранията, митингите и манифестациите?