Етническият лидер Ашим Асан днес e бил изгонен от служителите на реда, докато протестира пред сградата на ОДМВР-Пловдив. Това разказа той пред репортер на TrafficNews. След като е бил изгонен от сградата на полицията, Ашим Асан е опънал палатката си точно на алеята пред Съдебната палата.

Семейството протестира, заради събарянето на 4-етажната им къща в Аджисан махала, която е била построена незаконно. Според кмета на район "Централен" внушителната сграда е построена без никакви строителни книжа. Ашим Асан обаче смята, че действията срещу него са персонални и целенасочени, тъй като голяма част от къщите в същия квартал са вдигнати без необходимите разрешителни. 

"Въпреки, че имаме разрешително, подписано от зам.-кмета на ОРС Йордан Ставрев, което разрешава протест пред сградата на ОДМВР-Пловдив, днес сутринта бяхме прогонени от 40 полицаи. Излезе комисар Костадин Костов и започна да плаши хората и да им иска лични карти, след което ритна палатката и ни изгони”, заяви синът на Ашим Асан - Фаик Хюсеинов пред TrafficNews. Ашим Асан коментира още, че шефът на "Охранителна полиция" е треперил и настоява да му се направи психотест.

Започнаха да събарят палата на Ашим АсанРайон Централен е спечелил всички дела, че къщата е незаконна

"МВР Пловдив изпълнява политически поръчки", „МВР Пловдив извършва престъпления” и "Кой ръководи МВР в Пловдив - ГЕРБ или ДПС?”, са част от плакатите, които са облепени на шатрата.

Според Ашим Асан събарянето на къщата му е било незаконно, а МВР има участие в целия процес, като обвини и кмета на Централен Георги Стаменов в престъпление.

Фаих Хюсеинов добави, че липсват над 17 000 евро, над килограм злата, скъпи техники, нотариални актове, както и други вещи, които са билки откраднати от служителите на реда.

Асан разказа, че домът му е законен и разполага с документи за това, като цитира Констативни актове на прокуратурата от 1999 до 2017-та, в които се казва, че 4-те етажа съществуват и показа скица на имота от кадастъра. По думите му, тези документи доказват, че многоетажна жилищна сграда на ул. „Бургас“ №1 е законна.

Съдът се е произнесъл относно законността на къщата на Ашим Асан, но това далеч не ограничава правото му на протест. 

TrafficNews направи официално запитване до ОД МВР - Пловдив кой полицейски началник и на каква база е разпоредил прекратяването на протеста. Подобни действия са грубо нарушение на Закона на събранията, митингите и манифестациите, тъй като сградата на Областната дирекция на МВР на ул. "Княз Богориди" не е сред обектите, където протестите са забранени. През последните години там многократно са провеждани протести, включително и от страна на самите служители на реда.