След инцидента с хвърлената бомбичка и окървавената полицайка на дербито между ЦСКА и Левски през седмицата, събраха се управници, депутати и полиция и се сетиха да бистрят мерки срещу футболното хулиганство. Ето какви ги набелязаха:

- Допълнителни камери на стадионите

- Още по-засилено полицейско присъствие на мачовете

- Засилено претърсване на посетителите с цел намаляване на вкарването на забранени неща

- Засилване на личната и индивидуална отговорност

- Чисто нов закон за футболното хулиганство

- Нова наредба за сигурността на спортните обекти и съоръжения

- Въвеждане на проверка на самоличността на всеки един, който си е закупил билет

- Промяна на наредбите за санкции на БФС

Чета и не вярвам на очите си. За всички тези неща не се ли говори от години?! Това, че сега се набелязват като мерки, означава ли, че всичко е било само приказки и добри намерения?

Веднага изникват следните въпроси:

Отговорните лица и институции ще пишат нов закон за футболното хулиганство, защото старият бил остарял. Как така изведнъж остаря този закон? В един миг - след инцидента миналата сряда, остаря, побеля и брадяса? Не беше ли остарял и преди това? Какво бе реално сторено в борбата срещу хулиганите след 2000 година, когато 30-годишния фен на ЦСКА Младен Младенов бе УБИТ от бомбичка, а извършителят така и не бе установен? Какво се промени след 2003 година, когато 15-годишната фенка на ЦСКА Гергана Орлова едва не загина от хвърлено в лицето и взривно устройство и претърпя куп операции, а сега страда от епилепсия? Какво се направи след куп други инциденти, побоища и бомбички през годините? Кой, как и защо продължава да допуска вкарването на взривни материали по стадионите? Допълнителните камери и засиленото претърсване на посетителите на футболни мачове не трябваше ли отдавна да бъде факт и защо на почти всяко дерби продължават да гърмят бомбички? Как така в Англия с един замах озаптиха цяла армия хулигани, а тук все не можем да се справим с шепа лумпени? И защо за пореден път се действа на принципа "След дъжд - качулка"?

Само питаме. С надеждата най-после да се направи нещо реално, за да спрат безумията. Дивите страсти останаха само по нашите географски ширини. В Европа отдавна не са на мода. Там ходят на мач, за да гледат футбол.