Повечето малки аптеки у нас готвят протести срещу задължителното включване от 9 февруари в Европейската система за верификация на лекарствата, която проверява произхода им и дава гаранция, че медикаментите не са фалшиви, научи TrafficNews.bg.

„Няма как да заделим хиляди левове за софтуер и баркод четци, за да изпълним изискванията. Това означава да фалираме”, коментира собственик на аптека в столичния квартал „Дружба”.

Според него другият проблем е, че спазването на евродирективата  увеличава и работата на фармацевта. Още при получаването на продуктите всеки един медикамент, който е по лекарско предписание ще трябва да се верифицира, което създава още повече работа на персонала.

"Според проучване се оказа, че близо половината от аптеките в България не разполагат със софтуер. Това най-често са аптеки в малки населени места, но важни от социална гледна точка. Те ще понесат най-голям удар и разходи за скенери, хардуер, софтуер, подмяната на фискалните принтери и т.н", коментира наскоро Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки,

По коренно различен начин реагират на евродирективата за верификация големите аптеки.

„Всяка една аптека в България е застрашена от фалшиви лекарства. Тендецията е, че все по-често у нас се внасят лекарствени продукти, чието качество не е проверено“ , коментира пред TrafficNews.bg представител на голяма верига.

Според него инвестицията за софтуер и чети е оправдана, защото така ще се спре внасянето на фалшиви медикаменти.

Внедряването на системата за верификация на лекарствата няма да доведе до фалит на аптеки в страната, твърди и  председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Той обясни, че предстои до края на годината преходен период, в който на пазара ще има лекарства с код и без код и че никой не трябва да се притеснява за това, че няма да намери определени лекарства в аптечната мрежа.

До края на 2019 г. също така няма да се налагат глоби на собствениците на аптеки.

Ако дадена аптека работи с НЗОК и има необходимия софтуер, сега е необходимо само оборудването с т.нар. "Четец", който би струвал около 200 лв., допълни Гетов.

Според собствениците на по-малките аптеки, новата директива е в интерес само на големите фармацевтични вериги.