Атанаска Благова е професионален масажист от 12 години. Завършила е Медицинския колеж в Пловдив, има редица сертификати от допълнителни курсове за класически и лечебен масаж, както и за рефлексотерапия. 12 години работи в студиа и фитнес центрове, а от 2012 година работи самостоятелно. В студиото си в Пловдив прави класически масажи и обучава хората, които искат да усвоят занаята. Ето какво споделя Атанаска Благова пред TrafficNews.bg

 -Какво представляват мини курсовете по класически масаж и кой може да го посети?

-Идеята на един такъв мини курс е в рамките на два часа, да проверите вашите умения, да прецените дали може да продължите същинското си обучение по класически масаж. Самото обучение по класически масаж, като част от козметичния, е професионална квалификация и може да се работи с преминат такъв курс. Изискването към новите курсисти е да имат навършени 16 години, да имат завършена образователна степен и медицинско свидетелство. Обучението се провежда в моето масажно студио, като аз ръководя занятията. Разделено е на две части, теория и практика. Курсовете могат да се провеждат в малки групи по трима или индивидуално. Всеки работещ или учащ може да се запише и програмата да бъде съобразена с неговото свободно време. Следващият подобен курс ще бъде на 18 март, неделя от 13 часа. 

-Какви са перспективите и възможностите за работа и с какво може да помогне такъв курс?

-Такъв курс не е достатъчен за лечебни практики, но той има своята реализация както в България, така и извън нея. Завършилите работят в салони, фитнес центрове, спа центрове или в специализирани масажни студиа. Подходящ е за сезонна и почасова работа за допълнителни доходи. Често такъв курс помага дори и на грижещи се за болни хора извън България, като допълнителен доход за работа със здравите членове на семейството.

-Легитимни ли са сертификатите и кой ги издава?

-Да, сертификатите са легитимни. Фирма „Идест” работи в съдружие с професионален център за обучение “Алфа М”-гр. Стара Загора, които са сертифицирани да издават професионални дипломи за професия, в която е включен и масажът на тяло. Ако има хора, които искат да бъдат обучени професионално с издадени сертификати за това, могат да ни намерят в Пловдив на адрес ул. Добротич 12 или да позвънят на телефон 0897 553 568.

При желание се издава и Europass сертификат на желан от курсиста език. Учебният център работи в 20 града с 34 професии.