Американската администрация обяви нови санкции по глобалния закон „Магнитски“, сред които попаднаха поредната порция български граждани. Те се оказаха менторът на председателя на БСП Корнелия Нинова - бившият енергиен министър Румен Овчаров, лидерът на Движение „Русофили“ Николай Малинов и бившият финансов министър от ГЕРБ – Владислав Горанов. Прякото политическо последствие от тези санкции вероятно ще бъде невъзможността за пореден път да се състави редовен кабинет след предсрочните парламентарни избори. В следствие на това  Румен Радев и неговите служебни министри ще продължат да управляват страната още дълго време.

В социалните мрежи се появиха реакции, които призовават работата на прокуратурата относно лицата в новия списък „Магнитски“ да бъде подложена под обществения прожектор. Нека видим какво е предприело държавното обвинение по отношение на Овчаров, Малинов и Горанов.

Румен Овчаров от години е подсъдим именно за корупция. Той получи присъди на две инстанции от специализираното правосъдие (закрито от четворната коалиция на миналогодишното управляващо- „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ИТН и БСП). В последствие делото срещу него бе върнато на апелативно ниво от ВКС. Докато течеше процесът, политикът от социалистическата партия многократно коментира в медиите, че обвинението срещу него е „политическа поръчка“, „бухалка“, „репресия и произвол“ от страна на българската прокуратура. Е, явно същата поръчка изпълнява и финансовото министерство на задокеанските ни партньори?!

Николай Малинов от 2019 г. е обвиняем за шпионаж. Прокуратурата горазследва за подривни дейности в ущърб на националната сигурност, застрашаващи суверенитета на българската държава и отдавна направения от България евроатлантически цивилизационен избор.

При паралелелни дейности срещу руската „пета колона“ на родна територия от страна на държавното обвинение със забрана за срок от 10 години да влиза на наша територия се сдоби и олигархът, милиардер и негов близък бизнес партньор Константин Малофеев. Тогава и шефът на русофилите също като Овчаров, обвини прокуратурата в изпълняване на „политически поръчки“ и „репресия“. По тази логика значи и действията на американската администрация би следвало да са такива?!

Бившият финансов министър Владислав Горанов е в списъка „Магнитски“ заради стотиците милиони, които Васил Божков не е плащал на държавната хазна в следствие дейността на неговата „Национална лотария“. По този случай прокуратурата повдигна обвинения на избягалия в Дубай олигарх. Информацията за укритите данъци бе оповестена публично след доклад на Агенцията за държавна финансова инспеция. Ръководеното от Иван Гешев държавно обвинение реагира светкавично. Разследвани  бяха и висши държавни чиновници от закритата вече Комисия по хазарта. Тези действия бяха посрещнати от санкционирания по „Магнитски“  Божков като „политическа поръчка“ и „репресия“ от главния прокурор Иван Гешев, когото същият се закани да направи „фигурант“ чрез законодателни промени, ограничаващи правомощията на обвинител №1.

Между казусите на трите основни фигури от санкционираните лица има много прилики. Те се състоят в двойния стандарт, с който в публичното пространство се коментират от една страна действията на държавното обвинение, а от друга тези на американската администрация. Когато прокуратурата обвинява за корупция Овчаров, за шпионаж Малинов и разследва Божков, тогава тя е „бухалка“, а когато Департаментът по финанси на САЩ налагат санкции за същото, то тогава неизменно говорим за върховенство на правото. А всъщност става въпрос за едни и същи принципни действия.

Но ако признаят този факт, критиците на прокуратурата ще трябва да признаят, че действат не на принципна основа, а с лобистки и задкулисен устрем, целящ овладяване на съдебната власт от икономически и политически кръгове.